Премиерът Бойко Борисов даде едномесечен срок на шефовете на областни дирекции на МВР в пет града, за да намалят контрабандата. Ако това не се случи, полицейските началници ще бъдат уволнени, предупреди министър-председателят на конференция на цигарения бизнес.

Премиерът заяви, че ще потърси обяснение от шефовете на областните дирекции в Перник, Хасково, Пловдив, Пазарджик и Русе. Там резултатите по отношение на контрабандата не са задоволителни. Затова Борисов даде едномесечен срок за намаляване на процента на нелегалната търговия.

"Надявам се професионалното ръководство на МВР да потърси обяснение от Перник, Хасково, Пловдив, Пазарджик и Русе, защото те са на 8,1 на сто, а всички останали - Добрич, Плевен, Бургас, Варна, Стара Загора, Ямбол, София, Шумен са с 4 процента. С една дума: приведем ли първите четири-пет града да не са с 8 на сто, а да отидат на нивата от другите градове, на следващата среща ще имаме 4-5 на сто. Така че директорите ги извикайте и да дадат обяснение и месец срок. Видяхте, че на тези, на които им дадохме срок, какви са сега резултатите", каза Борисов по време на събитието.

През юни т. г. под заплаха от уволнение за слаби резултати бяха 14 МВР шефове. Тогава на 4 областни директори на полицията и на 10 началници на районни управления бе даден двумесечен срок, в който да подобрят показателите в районите, за които отговарят. Иначе ще бъдат сменени.

Министър-председателят допълни на конференцията, че след затягането на контрола на българско-турската граница съвместно с Европейската агенция за гранична и брегова охрана това ще доведе до допълнително намаляване не само на мигрантския поток, но и на контрабандата.