Никой не е обещавал, че следващият генерален секретар на ООН ще бъде жена и ще е от Източна Европа. Това заяви пред бТВ вицепремиерът Меглена Кунева. Тя обясни откъде се е появила тази информация.

"В Европа, във всички инстутиции се говори да има пвоече присъствие на жени, че има стъклен таван. Една от целите на хилядолетието е за повече жени в политиката и на ръководни позиции. Има не законово определена квота, но има една цел, която всеки се опитва да я постигне. В САЩ един от най-силните мотиви в преиздентската кампания е, че когато има жена на тази световна сила това е друг знак към света. В ООН имаше силен подтик, силен знак, че ще е жена, от Източна Европа. Обещание за това, че ще бъде непремно от Източна Европа и жена никой не е давал", каза Кунева.

Според нея кабинетът до последно се е опитвал да даде шанс България да излезе напред.

Депутатът от БСП Янаки Стоилов обаче изтъкна, че Ирина Бокова в последния момент е изпълнила указанието на премиера Бойко Борисов да се кандидатира сред първите двама. Борисов постави това условие на Бокова преди последния таен вот преди десетина дни, за да продължи България да я подкрепя.

"Парадоксално, че тя изпълни в последния момент указанието на премиера. Тя постигна почти максималното, което можеше да направи със своите качества. Лишена от подкрепата на правителството подобри своите позиции.", каза Стоилов.

Според него издигането на Кристалина Георгиева е станало след външен натиск. Стоилов коментира и думите на Борисов, че няма да подава оставка, защото не е успял да осигури още 5 години кариера на една комунистическа фамилия.

"Това не звучи много убедително, когато във всички политически партии част от фаворитите са минали през тази партия. Изпускане на нервите в много труден момент. Той поема чужда тежест", каза Стоилов.

Според него казусът Бокова-Георгиева е част от общия контекст на провалящата се държава България. Според Стоилов ако винаги действаме под този начин ще бъдем поставени пред още по-тежки изпитания с бежанците, мигрантите.

"Гражданите изпитват несигурност, нямат правителство, което да защити националния интерес. Признак на много по-дълбок упадък", заяви Стоилов.