Макар информацията за него да изтече ден преди официалното представяне, Google Pixel все пак се оказа изненадващ.

Смартфонът, първият, произведен изцяло от едноименния технологичен гигант, идва в два варианта - Pixel и Pixel XL, съответно с 5 и 5,5-инчов екран. Разликите, разбира се, не се изчерпват само с това.

Може би най-шокираща е цената на новите флагмани - $649 стартова цена за малкия модел, 769$ за големия. Това моментално поставя двата модела в една-единствена, изолирана категория - тази на емблематичните iPhone 7 и Galaxy S7. Така Google влиза в директна конкуренция с двете компании, държащи заедно над една трета от световния пазар на смартфони (37%).

За целта смартфоните са тежко въоръжение - движи ги най-новият мобилен процесор Qualcomm Snapdragon 821 с четири ядра (две на тактова честота 2,15GHz, две по-икономични - 1.6GHz), а оперативната памет е 4GB. И големият, и малкият екран са OLED дисплеи, защитени от Gorilla Glass 4, но резолюцията е различна - 1920×1080 за Pixel (441 ppi) и 2560×1440 за Pixel XL (534ppi). Базовите модели са с 32 гигабайта памет, а за 100 долара отгоре получавате 128 GB.

На представянето Google обърнаха специално внимание и на основната, 12-мегапикселова камера. Тестовете от независими специалисти предстоят, но според компанията, това е една от най-добрите снимачки на пазара, с режим за висока скорост, оптична стабилизация и безкрайна памет за снимки. Това става просто - всичко се качва в облака. Вътрешната 8-мегапикселова камера за селфита също не е за изхвърляне.

За разлика от iPhone 7, Pixel са оборудвани с 3,5 мм жакове. Телефонът обаче не идва със слушалки - за сметка на това можете да си ползвате старите (дори да са на повече от половин век). За зареждане и връзка пък е заложен последното поколение USB-C конектор, който може да зарежда телефоните изключително бързо.

Нов е и виртуалният асистент Google Assistant, който има същите функции като Siri на Apple или Cortana на Microsoft - информира, отговаря на въпроси, подсеща ви, шегува се, пуска ви музика и следва командите ви.

Като най-голяма сила на новия смартфон бе представен фактът, че компанията разработва и софтуера, и хардуера на устройството - нещо, което Google не правиха с предишния си бранд Nexus, който бе произвеждан от външни компании като Huawei, LG и HTC. Това помага на новата операционна система Android Nougat 7.1 да работи идеално на двата модела.