Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Yahoo рови в имейлите на клиентите си по поръчка на шпионските централи на САЩ, съобщава Ройтерс.

Специална програма за претърсване на всички входящи електронни пощи на ползвателите е била инсталирана минилата година по поърчка на разузнаването на Щатите, издали запознати с материята източници.

Според тях това е първи случай в САЩ, когато компания се съгласява да сканира стотици милиони мейли по настояване на Агенцията за национална сигурност (АНС) или ФБР. 

Не е ясно точно каква информация се търси с програмата, но е известно, че се проверяват съобщенията с набор от символи, разкриват бивши служители на компанията. Символът може да е фраза, дума, прикачен файл и т.н.

Подчиняването на шпионската директива от страна на шефката на Yahoo Мариса Майер е довела до оставката през миналата година на началинка по сигурността в компанията Алекс Стамос, който сега е на работа във "Фейсбук".

Веднага след разкритията на Ройтерс, от фирмата направиха изявление:

Yahoo спазва законите и работи в съответствие със законодателството на САЩ". От компанията отказаха да предоставят повече информация на Ройтерс.

Не е пожелал да говори и Стамос, съобщи говорител на "Фейсбук".

Искането за ровенето в съобщенията на хората е било под формата на класифициран документ, постъпил в правния отдел на Yahoo. Известно е, че в САЩ, както и в много страни по света, се подслушват телефони и се следят съобщенията в интернет, но такова масирано търсене в реално време никога досега не е било виждано, твърдят експерти от бранша.

"Никога не съм виждал подобно нещо в реално време чрез "селектор", посочи пред Ройтерс Албърт Гидари, адвокат с над 20 години стаж в защитата на компании по въпросите на подслушването и наблюдението.

Специалистите са на мнение, че от шпионските централи е било пратено подобно писмо и до други компании. От "Гугъл" и "Майкрософт" категорично отрекоха да са получавали подобно предложение, но и ако им пратят отговорът би бил: "Няма начин".

Разкритието е втори удар по имиджа на Yahoo след като през миналата седмица стана ясно, че преди две години хакери са откраднали личните данни на над 5 милиона клиенти на компанията.

Коментари

mardafi .'s picture
mardafi .
mardafi

Ние щото по цял ден мейлим с

Ние щото по цял ден мейлим с Яху та знае ли се

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.