10 държави, които имат едва 2,5 на сто от световния БВП, са приели над половината от бежанците на планетата. Това съобщи международната правозащитна организация "Амнести Интернешънъл" като разкритикува "егоизма на богатите нации".

В доклад, посветен на 21 млн бежанци в световен мащаб, организацията напомня, че държавите, които са съседни на конфликтните зони понасят огромната тежест от проблема.

"Време е лидерите да влязат в сериозен, конструктивен диалог по въпроса как нашите общества ще помогнат на хората, които са били принудени да напуснат домовете си", каза Салил Шети, генерален секретар на "Амнести".

Къде има най-много бежанци днес:

Йордания - 2,7 млн. души

Турция - 2,5 млн. души

Пакистан - 1,6 млн. души

Ливан - 1,5 млн. души

Останалите шест държави в топ 10 са: 

Иран- 979 400, Етиопия - 736 00, Кения - 553 900, Уганда - 477 200, Демократична република Конго - 383 100 и Чад - 369 500.

Статистиката е базирана на данни от Върховния комисариат за бежанците.

От "Амнести" отбелязват, че "най-богатите държави в света" "подслоняват най-малко и правят най-малко" за бежанците.

"Не е въпросът да се пращат парични помощи. Богатите държави не могат да плащат, за да държат хората там", смятат от правозащитната организация.

Точно егоистичният интерес на подобни страни означава, че международната бежанска криза няма да се разреши, а положението ще се влоши, казват от "Амнести".

"Ако всяка от най-богатите държави беше взела бежанци, пропорционално на големината си, богатството и процента на безработица, намирането на дом на бежанците, щеше да бъде разрешим проблем", смята Шети.