"Кажете едно нещо, което кабинетът "Орешарски" не направи както трябва? Говорим за решения на МС. Знаете ли колко много хора ме срещат на улицата в момента и ме поздравяват за много решения?"

Това заяви бившият премиер и настоящ кандидат-президент Пламен Орешарски пред бТВ. Така той коментира критиките към неговия премиерски мандат, когато бяха едни от най-големите протести в цялата история на прехода. Орешарски изтъкна, че е оставил 2% икономически растеж, успокоил е икономическата среда, въвел е контрол по югоизточната граница, като е построил ограда "в пъти по-евтино отколкото сега". Според него сегашното добро събиране на приходи, с което се хвали премиерът Бойко Борисов, също се дължи на въведения по негово време мобилен фискален контрол.

"Понякога ме учудва увереността, с която говори на финансови теми. Аз не говоря на футболни теми с него", каза още Орешарски по адрес на Борисов. 

Той каза, че е привлечен от президентския пост заради независимостта и надпартийността, която той предполага.

"Дава възможност да се установи един нов тон на взаимоотношения между институциите. Има много неща, които да се вършат в нашата страна. Не се коментира нарастващият авторитаризъм вътре в страната. Това заплашва устоите на държавността", каза Орешарски.

И допълни, че винаги досега, когато е работил за държавата, е бил и подкрепян от една или друга политическа сила или конфигурация.

"Сега може би за първи път имам възможност да бъда независим от партиите, президентството го предполага", каза Орешарски.

После изтъкна, че към момента кандидатите с по-големи шансове са партийни. Според Орешарски България се намира в разломната зона на няколко цивилизации, между които се очертава сблъсък.

"Президентът Плевнелиев имаше доста едностранчива политика. Не вярвам, че Борисов не е могъл да коригира Плевнелиев за външната политика", каза още Орешарски.

Според него външната политика трябва да е "по-фина и балансирана".

"Ние сме евроатлантическа страна, нашите приоритети са ясни. Но зад тези приоритети ние трябва да имаме добри отношения с други влиятелни центрове и столици", обясни Орешарски.

В България винаги е имало вътрешно разделение и винаги политическите сили са работили на тази струна, смята още бившият премиер. Но не е нормално да няма институция в държавата, която да събира тези различия, която трябва да се защити националния интерес.

Орешарски отрече твърденията на зам.-шефа на ДОСТ Хюсеин Хафъзов, че подписката за неговото издигане е събирана от ДПС.

И припомни, че лидерът на ДОСТ Лютви Местан е бил един от съвносителите на предложението Делян Пеевски да бъде издигнат за шеф на ДАНС.

"Решението да се кандидатирам взех аз. Не съм говорил с никого във връзка с кандидатирането си. Аз започнах това", заяви Орешарски.