Зам.-председателят на ДОСТ Хюсеин Хафъзов заяви пред бТВ, че има информация, че подписката за издигането на Пламен Орешарски като независим кандидат-президент е била събирана от симпатизанти на ДПС.

"Ние смятаме, че г-н Орешарски не е кандидат, издигнат от инициативен комитет. Той именно е кандидатът на г-н Доган и Пеевски. Подписката, която е била събрана в подкрепа на Орешарски е от симпатизанти на ДПС. Не е добър ход, чувствителността на българския гражданини е все още доста изострена. Това е една провокация към гражданския интелект от това задкулисие, от което се оттървахме всички заедно. Това е реабилитация", каза Хафъзов.

Той припомни и други случаи, в които избирателите на ДПС са били заставени да подкрепят кандидати, които не са били одобрявани. И даде за пример подкрепата от страна на ДПС за Георги Първанов, когато той се кандидатира за президент. За пример даде и номинацията на Делян Пеевски за европдепутат.

"Избирателят този път ще им даде сериозен урок", смята Хафъзов.

Той потвърди, че ако ДОСТ има свой кандидат за държавен глава, това ще бъде лидерът на партията Лютви Местан. Според Хафъзов шефката на парламента Цецка Цачева би била по-добра кандидатура дори от премиера Бойко Борисов, защото е по-малко партийно оцветена. Избирателите на ДОСТ обаче искали собствена кандидатура.

Хафъзов се обяви против предложението на Реформаторския блок да няма изборни секции в Турция заради усложнената обстановка там. Той припомни, че там няма военно положение, а само извънредно, което скоро ще приключи.