Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В една държава пред катастрофа, в държава, тотално абдикирала от културата на собствения си народ, лишила децата си от прилично образование и творците си от всякаква подкрепа, в държава, изгнила от корупция по всички свои клони и разклонения, включително и по културните, започна Пролетен базар на книгата. Да казваме ли коя е държавата?

Медиите ще се поослушат за някое скандалче (ех, да можеше писателите Господинов и Русков да се засекат, пък ако може и по

Я! Георги Господинов и Милен Русков в мирно съвместно съществуване.

някой шамар да си разменят!), медиите ще позапълнят малко страници, а най-оптимистичната новина в медиите ще бъде потресаващият факт, че базарът на книгата е разположен за пръв път на цели 3 етажа в НДК. Което ще рече, че ще има малко повече сергии, ще се раздадат също толкова автографи, колкото и миналата година, а настроението е тъжно и жалко, но какво от това? Накрая всичко ще приключи скромно, тихо и без ексцесии - на 8 юни. За да продължи животът на автори и читатели в руслото на безвремието и безсмислието. Както всяка събота и неделя приключва битакът в Малашевци, само дето там дневният оборот е значително по-голям. 

Толкова за т. нар. книжно многообразие, с което тържествено ни черпят медиите, обичащи властта - всяка власт и при всяко откриване на панаир, базар, пазар и каквото там се завърти из София. Оттук нататък - сухи факти:

Гости на официалното откриване на "Пролетния базар на книгата" бяха Сюлейман Гюкче – посланик на Турция в София, и аташето по културата и туризма Джамал Текканат. Те придружиха именития турски автор Ахмед Юмит, който рекламира най-новата си книга "Дервишката порта".

Който изпитва непреодолимо желание, може да разгледа специалната изложба на корици, която Асоциация "Българска книга" организира съвместно с "Денят започва с култура" на БНТ. 

Който няма какво друго да прави, може да чуе благотворително четене в помощ на пострадалите от наводненията в Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина. В четенето участват: Катя Йосифова, Иван Цанев, Иван Теофилов, Яница Радева, Оля Стоянова, Стефан Иванов, Палми Ранчев, Валентин Дишев, Илко Димитров, Марин Бодаков, проф. Светлозар Игов, Силвия Чолева, Ивайло Добрев, Калоян Игнатовски, Димитър Кенаров, Иван Димитров, Иван Христов, Поли Муканова, Радослав Чичев, Ясен Атанасов, Роман Кисьов, Людмила Миндова, Невена Календула, Митко Новков, Мина Кръстева, Русанка Ляпова, Надежда Московска, Тома Марков. Събраните от благотворителното четене средства ще бъдат предоставени на посолствата на Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина. Хубава идея, накрая ще съобщим и сумата.

Ако някой иска, може да се срещне със сръбския писател Братислав Петрович - дългогодишен служител в сръбското МВР и ветеран от войната в Косово. Петрович е автор на 5 романа, а последният му - "Цариградски друм" е в Tоп 10 по продажби в онлайн магазина "Книжевна омладина".

По случай 100 години от рождението на Хулио Кортасар, под патронажа на посланика на Аржентина в България, неколцина ще се насладят на джаз-четения. А премиерата на романа "Събирач на дневници" от Леа Коен е със специалното участие на Касиел Ноа Ашер. Ами... горе-долу това е.

А, да не пропуснем: на щандовете на издателствата предстоят култовите срещи с автограф със съвременни български писатели и поети (по азбучен ред, да не вземе да се разсърди някой, че друг го е прередил в списъка): Богдан Русев, Боян Биолчев, Ваня Щерева, Васил Георгиев, Владимир Зарев, Деян Енев, Добромир Банев, Евгений Дайнов, Емил Тонев, Ивинела Самуилова, Иво Сиромахов, Иво Топалов, Калин Терзийски, Марко Ганчев, Маргарита Петкова, Мирела Иванова, Михаил Вешим, Радослав Парушев, Теодора Димова. Наричат ги "едни от най-четените", което означава, че продават тираж между 500 и 1000 бройки от книгите си. За което не знаем дали да ги поздравим, или да им съчувстваме.

Също така ще има и отстъпки - по 1-2 лева от бройка. Примоция, така да се каже. На базар - като на базар. 

Ключови думи

Коментари

Иванка Димитрова

А нещо за инициативата да се дарят книги за училищни библиотеки? Мисля да донеса няколко.

Боян

Безобразна... Това какво е всъщност? Новина, дописка, коментар? Манджа с грозде, ей това е. И за да съм ви в тона: Малко мисъл, малко текст и нещо като нужник на журналистиката. И не, не съм от издателство, а смятам да посетя базара на книгата, както правя всяка година по два пъти и ще си накупя сума книги, въпреки явното желание на автора на това безобразие да ме откаже. Виж, списанието Клуб Z дали някога ще си го купя с такива ..., не знам.

Мунчо

Много поза, много оригиналничене. И да попитам - Биолчев и Дайнов наистина ли се броят за писатели?

U2

Сменяйте спешно журналиста, че културата в списанието много надолу дръпна. Много слаб журналистически текст, ама много.

стелт

Не стреляйте по журналиста! Толкова си може. Такава им е школовката Блъскова.

Абе, човече, с ирония за книги не се пише! Добри-лоши, въпрос на вкус и предпочитания! И да за помниш! БИТАК на книги не може да има.

StoyanA

Вие нормални ли сте? Вярно, че академичните и културните среди у нас са принизени до сянка на онова, което бяха докато БКП ги хрантутеше, но чак толкова да ви боли от отразяването на този очевиден факт...Да, за няколко дни 3 етажа от НДК ще бъдат заети от хартиен битак, в който трябва старателно да поровиш, за да откриеш онези 2-3 диаманта, които заслужават 10-15 лв. Всичко останало са глупости, които копират световната класика- нещо, което е супер човек да познава, но в крайна сметка темите разглеждани в нея не са съвсем актуални към днешна дата. За това някой да е вкарал политически или социален размисъл в текста си също не се и говори (не БСП срещу ГЕРБ, а за политически идеологии, философия, такива ми ти работи). Онези пък, които нищят "човешката душа" го правят само с една тъпа кисела ирония, която успешно заимстваха от сърбите, но даже и на тях им е писнала вече и в съвремената им култура се смята за демоде. Когато местната културна каста (секта) оцени и позволи появата на някой от ранга (това не значи да го изкопира, а да прояви талант в същия размер) на Тери Пратчет или Сюзън Колинс или поне разказвач като Дан Браун тогава няма да четете подобни статии.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.