"Към 1989 г. всички, които са били на около 35-40 години са минали през БКП. Хората, които са били на една по-зряла възраст всички почти са били членове на БКП. Партията беше държавата"

Така зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова тв коментира критиките към кандидат-презизидента на ГЕРБ Цецка Цачева, че е членувала в БКП. Цветанов припомни, че дори Иван Костов е бил член на БКП.

Цветанов каза още, че е лесно на по-младите да обвиняват по-възрастните, че са били членове на БКП. И допълни, че той самият като по-млад също не е членувал в партията.

Според Цветанов Цачева е "един безупречен председател на парламента".

"Защо да не може да бъде прекрасният, български президент на всички граждани", попита той.

Цветанов разказа, че е имало много кандидати за номинация на ГЕРБ.

"Всички имат необходимите качества, това е силата на партия ГЕРБ. По-добре, отколкото да намериш един телефонен указател и да се обадиш на един генерал, защото нямаш кадри", коментира Цветанов.

Цветанов все пак уточни, че първото предложение за Цачева е дошло от Бойко Борисов.

"Смятам, че тя се държи изключително устойчиво. България се нуждае от такъв президент", каза Цветанов.

Той коментира и твърденията, че е имал намерение да "открадне" партията, ако Борисов влезе в битката за президент.

"Съвсем закономерно е при всеки един избор за президент винаги лидерът да бъда обсъждан. Това са спекулации, които се правят от края на 2008 г. До настоящия момент всичко е било прекрасно. Аз съм имал тази реална възможност като първи председател на политическа партия ГЕРБ. Имал съм тази възможност".

Това каза Цветанов, припомняйки, че докато бе кмет на София Борисов нямаше право да бъде партиен лидер.

"Всеки под една или друга форма иска да стане лидер, за това са на този хал. ГЕРБ стана номер 1 благодарение на тази екипна работа", каза Цветанов.

Цветанов каза, че в момента няма апетит към председателското място в парламента.