На 30 септември 2015 година Русия започна военна операция в Сирия. От този момент Москва непрестанно разпространява лъжи за войната, която става все по-жестока. Стратегията на Кремъл, целта на която е да бъде унищожено всичко живо, съпротивляващо се на режима на Асад, потвърждава това, пише в "Билд" журналистът Юлиан Рьопке.

Под номер 10 авторът поставя изявлението, че военната операция в Сирия ще бъде "изключително за подкрепа на сирийската армия протев "Даеш". Чак по-късно се съобщава, че военната операция ще бъде срешу "Даеш" и други терористични организации (както е известно под "други" Москва разбира всички противници на Асад - б.р.).

Следващата лъжа (9) в списъка е съобщението, че "няма да има никакви сухопътни операции". Известно е, че в провинциите Хомс, Латакия и Алепо участват руски военни. Москва ги нарича "консултанти", "сапьори" и "наблюдатели на споразумението за примирие". Всъщност те се сражават на страната на армията на Асад срещу опозицията и срещу "Даеш", пише Рьопке.

В началото на военната операция Москва публикува много видеозаписи от свои авиоудари, включително по Рака, която се смята за столица на джихадистите. Всички те имаха за цел да докажат, че на прицела на Русия е терористичната групировка "Ислямска държава". Работа е там, че както успяха да изяснят журналисти от "Билд" и Bellingcat, ударите от самолетите, за които се отчиташе Министерството на отбраната на Русия са били на 250 км от мястото, посочвано от ведомството, изтъква авторът. Затова и по-късно руското военно министерство започна все по-рядко и рядко да публикува видеоточети, защото разбра, че все пак има и такива, които могат да хвърлят светлина върху тази лъжа на Москва.

Лъжа номер 7. Изявленията на Кремъл, че руските изтребители не нанасят удари по болници. Но организации като "Лекари без граници", "Хюман райтс уотч", Амнести интернешънъл" и други публикуваха доклади, че само през юли 2016 година са били разрушени 46 медицински заведения. Но говорителката на Външно Мария Захарова заяви, че Москва игнорира видеозаписи, на които са показани руски самолети в момент на пускане на бомби, както и части от тях в руините на сринати болници.

Особено нагла бе лъжата, която може да се сравни с военно престъпление от висш характер, бе твърдението на военното министерство, че през декември 2015 година са били ударени от въздуха нефтени кладенци и инфраструктура под контрола на "Даеш". Бяха представени и видео и фото доказателства. Това е лъжа под номер 6.

Журналисти от "Билд" показаха тези видеозаписи и снимки на експерти. Резултатът от тяхната оценка е шокиращ: на записите и фотосите не се вижда нищо друго освен комбайни и пречиствателни станции за вода, които са от важно значение за гражданската инфраструктура на Сирия. 

Русия иска мир, Русия поддържа мирните споразумения, Русия иска да сложи край на конфликта. С такива клишета Москва прибягва във всеки удобен случай, за  да хвърли вината за кризата в Сирия на всеки друг, но не и да признае своята отговорност.

На 10 септември външният министър Лавров коментира, че Русия прави всичко възможно, за да може онези страни в конфликта, които са под руско влияние да потвърдят своите отговорности за спазване на примирието. След 9 дена, през които в резултат на действията на Асад и съюзниците му загинаха 100 цивилни глаждани, Генщабът на Русия обяви, че САЩ и т.нар. умерена опозиция не са изпълнили нито едно от условията на мирните споразумения, постигнати в Женева. И само 90 минути по-късно руски военни самолети удариха хуманитарен конвой.

На 4-о място е лъжата, че терористите от "Даеш" са навсякъде из Сирия. И затова се нанасят авиоудари по всички точки на Сирия. Чак, когато руското ръководство разбра, че подобна лъжа няма да мине, започна да използва нов трик, за да оправдае атаките по противниците на Асад. Всички опозиционери бяха причислени към организацията Ал Нусра, която в Русия е обявена за терористична, въпреки че едва 20 на сто от нея се борят срещу режима на Асад.

САЩ поддържат "Даеш". Това е лъжа номер 3. По повод погрешния удар на САЩ по една от позициите на Асад, за който Вашингтон се извини, Мария Захарова веднага констатира, че Белият дом помага на "Даеш". Това се прави, за да се прикрие факта, че "Даеш" остава един от най-важните търговски партньори на поддържания от Москва рижим на Асад и на първо място в сделките с петролни продукти.

Лъжа е и изявлението от 15 март т.г., че Москва изтегля военния си контингент от Сирия. По думите на президента Путин Русия е изпълнила задачата си по поддържане на режима в Дамаск в борбата му срещу терористите. Обаче само три месеца по-късно Асад и Путин блокираха напълно Алепо. А през септември сирийският диктатор обяви, че "градът е под пълен контрол, което е станало възможно благодарение на всекидневните удари от въздуха на руските ВВС."

Изводът, констатира авторът е, че Русия не е извела контингента си, а е направила ротация като при това е увеличила военната си мощ в Сирия. 

Като най-голямата лъжа на руската пропаганда по отношение на Сирия Юлиан Рьопке оценява твърдението, че от "руски бомби не е загинал нито един мирен сириец". Тази неправда затъмнява всички останали смъртоносни лъжи, пускани от Кремъл, пише журналистът. Той сочи за пример думите на руския посланик в Лондон, че руски самолети "никога не са атакували граждански обекти".

Но по данни на неправителствени сирийски организации в резултат на удари от руски самолети са загинали 2888 мирни жители, от които 795 деца. Така че Москва става вторият по значение убиец на невинни граждани след Асад, посочва Рьопке. И според него това е "чудовищна лъжа, която дискредитира Русия като пратньор във всякакви преговори".