Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вицепремиерът Томислав Дончев определи като „скандална” продажбата на Дипломатическия клуб „Бояна”, при която неизвестни младежи спечелиха търг за държавния имот с оферта от 8,5 млн. лв.

„Има основание сделката с Дипломатическия клуб „Бояна” да се нарече скандална и това е свързано с купувача. За тази цел Националната агенция за приходите образува проверка – първо на цялата процедура за приватизация на Дипломатическия клуб „Бояна”, част от АДИС, както и на въпросните лица, дружеството и произхода на средствата. Това е най-важният въпрос и когато приключи проверката, ще имаме основание с вас да твърдим дали сделката е толкова скандална, колкото изглежда”, каза Дончев от трибуната.

Иначе самата процедура, според Дончев, изглежда "чиста", а логиката на Агенцията за приватизация е „по-скоро адекватна”. Приватизацията на клуба в „Бояна” била целесъобразна, защото имотът по никакъв начин не е свързан с изконната дейност на АДИС – да обслужва дипломатическия корпус.

Вицепремиерът отговори на въпрос на Мартин Димитров, Петър Славов (Реформаторски блок) и Методи Андреев (ГЕРБ) относно нарушения при приватизацията на Дипломатическия клуб. В началото на септември ценният имот в столичния кв. "Бояна" бе разигран на търг и спечелен от старозагорската фирма "Ексклузив уеб дизайн", собственост на Ванеса Тодорова и братята Йордан Йорданов и Димитър Йорданов. Според източници на Клуб Z зад сделката стои депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Мартин Димитров заяви, че продажбата на Дипломатическия клуб не е изрядна, защото собственикът - държавната фирма АДИС, е в забранителния списък за приватизация.

„Това е все едно да забраним за продажба една кола, но някой да реши да продаде нейния двигателя, защото никъде не пише изрично, че тази част не може да се продава. В закона не се дава право да се продават обособени части, освен ако няма изрично становище на Министерския съвет или решение на Народното събрание. А това не се е случило”, обясни реформаторът.

Затова той и колегата му Петър Славов са внесли тълкувателен закон, с който изрично ще се забрани продажбата на обособени части от дружества, включени в забранителния списък.

По думите на Томислав Дончев законът за приватизация сега дава възможност за разнопосочно тълкуване.

„Трябва ясно да се въведе ред. В приложението към закона, по отношение на всички ведомства и всички дружества, да бъдат ясно упоменати обособените части, които не бива да се приватизират. Ако Народното събрание има виждане подобно на моето - че текстът е недокрай прецизен, може да се мисли за прецизиране на закона”, завърши вицепремиерът.

Коментари

Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Всяка гербава корупционна сделка,

която излезе на показ е "скандална". А докато не излезе, всичко е наред :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.