Десетки хиляди хора на наемния труд манифестираха днес в Брюксел срещу политиката на дясноцентристкото правителство на премиера Шарл Мишел.

Полицията съобщи, че демонстрантите са били 45 000, а синдикатите твърдят, че са били 70 000.

Това е четвъртата голяма манифестация срещу мерките за бюджетни икономии и реформите на пазара на труда в рамките на две години в тази страна с традиционно щедра социална система. Тя предполага тежести за бизнеса, отсъстващи в по-конкурентоспобните ѝ съседи като Германия и Холандия.

"Това е най-антисоциалното правителство в последните 30 години", заяви пред протестиращите Руди де Леув, председател на Общата федерация на труда.

Нейният генерален секретар Марк Гобле предупреди, че синдикатите са готови за обща стачка през октомври, ако кабинетът и работодателите не седнат да преговарят по техните искания.

Това, срещу което синдикатите най-много негодуват, е нов начин за изчисляване на изработеното през месеца и годината време, който според тях ще го удължи, както и реформа, която увеличава възрастта за пенсиониране от 65 на 66 години през 2025 година и на 67 години през 2030 година.

Към тези мерки се прибавя недоволство от зачестяващите масови уволнения, докато големи чужди инвеститори местят бизнеса си в други страни, където производството им излиза по-евтино.

Сред тях е американският производител на булдозери и други строителни машини "Катерпилар". По-рано този месец оттам съобщиха, че затварят завода си в Шарлероа, на 60 км южно от Брюксел, оставяйки на улицата 2200 работници и застрашавайки множество малки подизпълнители, свързани с печелившото предприятие, създадено през 60-те години на миналия век.

Според синдикатите без работа от това затваряне ще останат общо 6000 души в района три години след преструктуриране с цел заводът да стане по-ефективен.

"Катерпилар" следва "Опел" и "Форд",  които затвориха свои заводи съответно в Антверпен и в Генк в началото на финансовата криза. Белгийската металургия, традиционен за страната отрасъл, страда от китайския дъмпинг в международната търговия със стомана.  

Този път демонстрацията, която обикновено завършва със стълкновения с полицията, премина мирно с незначителни инциденти, предизвикани от група анархисти. Движението на градския транспорт обаче беше сериозно разстроено.