Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българският премиер Бойко Борисов е потърсил днес по телефона руският президент Владимир Путин, съобщи пресцентърът на Министерски съвет. Двамата ръководители обсъдили редица въпроси, свързани с енергийното сътрудничество, като основна тема бил проектът АЕЦ "Белене", по който България бе осъдена от Международния арбитражен съд да плати на руската страна 550 млн. евро за произведените от "Атомекспортстрой" реактори.

Миналата сряда Народното събрание прие на първо четене експресно внесен от Министерския съвет специален закон за държавна помощ за НЕК, която да изплати на руската страна натрупалите се заедно с лихви над 640 милиона евро. 

Борисов е информирал руския президент, че темата вече се обсъжда в НС, като е поискал преразглеждане на лихвените условия, поставени от "Атомстройекспорт", съобщи пресцентъра на Министерски съвет.

"Целта ни е да бъдат изчистени проблемите между двете дружества и да се постави стабилна основа за бъдещи съвместни енергийни проекти“, посочил Борисов и отново настоя руската страна да вземе под внимание българските претенции относно лихвения процент.

По-рано днес руската агенция ТАСС информира първа за разговора, но съобщи само, че двамата са обсъждали сътрудничество в енергийната и търговско-икономическата сфера, както и някои въпроси от международния дневен ред.

Двамата лидери обсъдили и подготовката на тристранната среща между България, ЕК и Русия, на която ще се уточнят техническите, икономическите и юридическите детайли за създаването на газоразпределителен център в България. Те се договорили експерти на "Булгартрансгаз" да запознаят руската страна с разработения бизнес модел за хъба "Балкан". 

Путин изразил и задоволство от високата организация по сигурността в България, гарантирала спокойствието на руските туристи по Черноморието.

В профила си във Фейсбук Борисов сподели:

 

 

Коментари

Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Добри новини за Иринка?

Или Боце е питал защо още не са им превели парите за загубения арбитраж?
ГЕРБО bb's picture
ГЕРБО bb
ЦВ-ЦВ

ЛУКОЙЛ

Лукойл си търси вересиите! И ще бъдем роби на тъпанари като ... айде да не казвам на кого -много са!
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Дори ако остане на тебе сам да избираш, пак ще си роб.

Щото ти липсва умение да броиш. Между другото, в Медиапул разправят, че засега немало да оттеглят Иринка.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.