Русия използва в Сирия оръжие, което е само една степен по-слабо от ядреното, пише в. "Файненшъл таймс". Става дума за тежка огнева система ТОС-1А "Слънцепек". Обвиненията за използването й бяха отправени в събота.

Системата е в състояние да генерира огромно огнено кълбо, допълва в. "Сънди таймс". С един залп "Слънцепек" изстрелва 24 ракети. Те предизвикват химически взривове, чиято цел е да бъде унищожен целият кислород в зоната на поразяване.

Западни дипломати са в голяма степен уверени, че в Алепо е действала именно такава ракетна установка.

Руските военни стратези имат намерение да превземат с груба сила крепостта на бунтовниците. Световните лидери и шефът на ООН Бан Ки-мун осъдиха варварството на Москва. А външните министри на САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия заедно с шефката на дипломацията на ЕС обвиниха Кремъл в нарушаване на и без това прекъснатото примирие в Сирия.

Снощи пък постоянните представители в ООН на Великобритания, Франция и САЩ обвиниха Русия, че заедно с режима на Башар Асад извършва военни престъпления срещу цивилни граждани в Сирия.

В резултат на въздушните удари, извършвани от сирийската правителствена авиация и руски бомбардировачи, според лекари в Алепо от уикенда насам са загинали над 200 души.

Така постигнатото преди две седмици споразумение за прекратяване на огъня се провали.