Съдия Христо Симидчиев от Окръжен съд - Пловдив отстрани днес от длъжност кмета на Перущица Ради Минчев по искане на прокуратурата. Това съобщи БГНЕС. Срещу Минчев, който е от ДСБ, има повдигнати три обвинения за служебни престъпления. На предишните две инстанции съдът не намери достатъчно доказателства за едно от тях - искане на подкуп, но другите две натежаха в решението днес.

В мотивите за отстраняването съдът посочи достатъчно доказателства за извършени престъпления, а работата на кмет е свързана пряко с набиране на финансови средства и право за сключване на договори, както и искания от държавата за отпускане на пари. Според съда, заеманата длъжност може и да се отрази върху показанията на част от свидетелите, които са служители на общината.

На делото днес от защитата бе предоставена декларация за подкрепа на кмета Ради Минчев от служители на общината. Основна тревога и на служителите, и на кмета, е съдбата на няколко големи проекта на община Перущица, чийто краен срок за кандидатстване изтича на 3 октомври, а документацията е иззета от прокуратурата. В последната си дума пред съда кметът каза, че винаги е работил за обществена полза, невинен е и моли да остане на поста, за да довърши започнатото. Срокът за обжалването изтича на 4 октомври и до тогава той ще запази поста си.

Преди дни Апелативният съд в Пловдив отмени задържането под стража на кмета на Перущица Ради Минчев, поискано от прокуратурата и одобрено на първа инстанция от Окръжния съд в града. Магистратите от втората инстанция решиха, че Минчев може да се прибере у дома и му наложиха мярка "гаранция" от 10 000 лв.

Мотивите на съдия Веселин Ганев за решението бяха, че задържаните имат чисто съдебно минало, добри характеристики, а и съдът не намира достатъчно доказателства по обвинението за искане и даване на подкуп. Според решението не е на лице "обосновано предположение" за това обвинение. 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира, че случващото се с Минчев е нагла предизборна акция, а прокуратурата няма абсолютно нищо срещу него.