Главният прокурор Сотир Цацаров не изключи възможността замесените в атентата в Сарафово да са повече от двамата, за които вече има внесен обвинителен акт.

"В крайна сметка може да се търсят данни, които са изцяло оперативни, които да бъдат свързани с логистика, осъществена от други лица, но за да влезем в съд, трябва да влезем с категорични доказателства. В случая, ние сме ограничили кръга само до лицата, за които можем да докажем със средствата на наказателния процес, стремейки се към осъдителна присъда, тяхното участие".

Това обясни Цацаров в Бургас, съобщи агенция "Фокус". Днес се навършват 4 години от атентата.

Той припомни, че обвинението в помагачество за тероризъм са двама, като обвинителния акт бе внесен в петък. Цацаров каза още, че делото е много трудно и обемно. Той обясни, че оказателствата са събрани с 22 поръчки за международна правна помощ, които са били отправени до различни държави, включително Ливан и Мароко - държави, с които ние за първи път на практика комуникираме по този начин.

Има около 17% ръст на израелските туристи за месец юни. Това каза за Радио "Фокус" – Бургас Орлин Мандов, почетен консул на Израел в Бургас. По думите му, тези данни са в сравнение с месец юни от миналата година. За миналата година ръстът бил 29%. Мандов допълни, че от атентата досега е повишена сигурността на всички туристи. Мандов изтъкна, че знае кой е направил атентата и се търсят самите извършители.

"Този, който е "началникът" на извършителите беше ликвидиран наскоро. Самите участници в атентата все още се движат свободно в страни, в които се чувстват защитени, но предполагам, че ще им дойде и техният ред. Израел няма да спре и ще продължи да търси извършителите", заяви Мандов.

Точно 4 години след атентата в "Сарафово" прокуратурата съобщи, че в съда е внесен обвинителен акт за тероризъм срещу Мелиад Фарах (австралийки и ливански гражданин) и Хасан Ел Хадж Хасан (канадски и ливански гражданин). Двамата са предадени на съда в петък.

Те са обвинени за това, че са улеснили Мохамед Хасан Ел Хюсейни да извърши атентата на 18 юли 2012 г. на паркинга пред сградата на летище "Сарафово". Самият Хюсейни, който е с ливанско и френско граждансто, загина при извършването на атентата.

Двамата обвиняеми са действали с цел да създадат смут и страх в населението на Република България и Република Израел относно личната неприкосновеност и сигурността на територията на Република България. Деянието е било насочено към лишаване от живот на всички израелски туристи, които е следвало да пътуват с обозначени автобус.

"Резултатът - причиняване на смърт на повече от две лица е настъпил само по отношение на петима израелски граждани и шофьора на автобуса, които са се намирали в непосредствена близост до епицентъра на взрива, единствено поради невъзможността на извършителя Хюсейни да остави раницата с взривното устройство в багажното отделение на автобуса, каквато е била първоначалната му цел. Действията му са препятствани от едно от пострадалите и загинали лица, което се е усъмнило в намеренията му".

Това се казва в съобщението на прокуратурата.

Фарах се е позлвал с фалшив документ в няколко офиса, включително за наемане на автомобили. Хасан също е ползвал такива документи.

По делото са извършени около 100 експертизи. Разпитани 170 свидетели, а материалите от разследването са 80 тома. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала Интерпол с червен бюлетин. До 13 държави са изпратени молби за правна помощ.

За престъплението "тероризъм" е предвидено наказание  от 15 до 30 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.