Компанията „Вили Елбе аутомотив България” откри нов завод до гр. Куклен, част от „Тракия икономическа зона”. Там ще се произвеждат кормилни уредби, компоненти за кормилни системи и карданни валове за БМВ и „Мерцедес” (автомобили и камиони).

Инвестицията е за над 9 млн. евро, а в производството ще бъдат заети над 130 души. Заводът е разположен на 20 дка собствена земя, купена от "Вили Елбе аутомотив България" за близо 950 000 лв. За строителство на базата бяха вложени 3,8 млн. евро, в това число за терена, а оборудването е на стойност 5,5 млн. евро.

Инвеститорът е част от групата на германския производител "Вили Елбе" със заводи в Германия, Норвегия, Швейцария и Китай, а от следващата година и в Мексико. В тези звена са ангажирани над 6000 работници.

„Новата производствена база на „Вили Елбе аутомотив България“ ще изпълнява стриктно изискванията за качеството на производствения процес и на крайния продукт“, каза изпълнителният директор на германската компания Александър Вохак.

Заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов припомни, че преди години девет общини в региона са обединили усилия и са създали проекта „Тракия икономическа зона”.

„С това се даде старт за привличане на нови сериозни инвеститори. Фирми като „Вили Елбе” са част бъдещето на този регион заради динамичния начин, по който се развиват и водят до стабилен растеж. Надявам се след няколко години тук да стъпи и голям автомобилен производител “, допълни още Стефан Стоянов.

В икономическата зона „Тракия” действат над 100 компании, включително и други производители на автомобилни части като „Сенсата”, „Магна” и „Уилям Хюз”.

Оборудването в новия завод.