Журналистиката, която е основана на слухове и клюки, е вид тероризъм. Медиите, които лепят етикети на цели общности и народи и раздухват страх към мигрантите, действат разрушително.

Това заяви в четвъртък папа Франциск по време на среща с ръководители на италианската гилдия на журналистите. Той смята, че репортерите трябва да полагат повече усилия в търсене на истината, особено когато живеем във време на непрекъснат поток от новини. 

Разпространяването на слухове е пример "за тероризъм, за това как можеш да убиеш човек само с език", добави Франциск. "Това важи в още по-голяма степен за журналистите, защото техният глас може да достигне до всеки и е изключително мощно оръжие." Папа Франциск, който често се е изказвал в защита правата на бежанци и мигранти, каза още, че журналистиката не бива да бъде използвана като "оръжие за унищожаване на на личности и дори на цели народи".

Не бива и да се раздухва страх от явления като принудителното бягство на хората от глад и война, добави той. 

Миналата година в."Либеро" след нападенията в Париж, при които загинаха близо 130 души,  излезе с огромно заглавие "Ислямски копелета", а "Ил Джорнале" писа за ситуацията в Либия и рисковете екстремисти да се промъкнат сред мигрантите в Италия с призива "ИДИЛ иде. Да се въоръжаваме".