Престижната награда за разследваща журналистика Right-Livelihood-Award, известна като алтернативен Нобел, тази година се присъжда на турския вестник “Джумхуриет”, обявиха днес в Стокхолм.

“Алтернативната Нобелова награда е израз на почит към смели репортери заради техните журналистически разследвания и безусловната им защита на свободата на словото, въпреки потисничество, цензура, затвор и заплахи със смърт”, се посочва в мотивите за присъждането на високата награда на “Джумхуриет”.

Турският всекидневник си поделя 3 милиона шведски крони (315 000 евро) с още трима призьори в други категории: Сирийската гражданска защита, известна още като “белите каски”, египетската правозащитничка Мозн Хасан и колежката й от Русия Светлана Ганушкина.

Не е изненада, че независимият в. “Джумхуриет” е отличен с алтернативен Нобел точно в годината на проваления опит за преврат в Турция. Той беше осъден от световната общност, но Ердоган използва събитията за още по-драстично задушаване свободата на словото.

Престижната награда за “Джумхуриет”, в превод “Република”, не е признание само за неговия доскорошен главен редактор Джан Дюндар и за ръководителя на бюрото на изданието в Анкара Ердем Гюл, които през май бяха осъдени съответно на 5 години и 10 месеца и на 5 години, а за целия редакционен колектив, коментират наблюдатели. Журналистите от изданието никога не са се огъвали под цензура и натиск. В началото на януари всекидневникът препечата карикатури на пророка Мохамед от френския сатиричен седмичник “Шарли ебдо”, което беше повече от смела и рискована стъпка. Списващите вестника и техните външни сътрудници – писатели и учени, непрестанно подлагат на критика авторитарната политика на президента Ердоган.

Да припомним, че Дюндар и Гюл бяха арестувани и съдени за публикувани в “Джумхуриет” снимки и информация за турски конвой от камиони, доставящи оръжия за екстремистите в Сирия. Тогава Ердоган обяви, че това била хуманитарна помощ за страдащия сирийски народ, но фактите го опровергаха. 

Дюндар не попадна зад решетките, тъй като успя да напусне Турция и в момента живее в сигурна европейска държава.

“Джумхуриет” е основан през 1924 г.. Той е само с половин година по-млад от Република Турция, основана от Мустафа Кемал Ататюрк. Всекидневникът преживя много повратности, но не измени на линията си – критичен към управляващите, верен на принципите на Мустафа Кемал Ататюрк, списване на високо интелектуално ниво.

Със сегашния си дневен тираж от 75 000 екземпляра “Джумхуриет” е един от малките вестници в Турция, но пък се чете предимно от интелектуалци и влиятелни кръгове в страната, заслужено привлича вниманието и зад граница. Заплащаната от редакционния колектив цена е висока. От края на 70-е до началото на 90-е години на миналия век бяха убити 7 журналисти. Натискът стана още по-голям, след като през 2002 г. на власт в Турция дойде политическата сила на Ердоган – Партия на справедливостта и развитието. 

Въпреки всичко “Джумхуриет” не се отказа от принципите си да защитава ценностите на републиката.

В този смисъл присъденият сега алтернативен Нобел е заслужено признание за смела и безпристрастна журналистика.