Държавите от ЕС, които не поемат част от миграционната тежест, трябва да участват повече в охраната на неговите външни граници, каза днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Смятам, че разпределението на бежанците трябва да се прави по солидарен начин", каза той в реч пред сесия на Европейския икономически и социален съвет, консултативен орган на ЕС в Брюксел. "Има страни, които не искат да го правят, защото казват, че са католически и (в тях) няма място за мюсюлмани".

"Намирам това за неприемливо", добави той, без да назовава визираните държави. "Първо са хората, а после - религията, а не обратното: първо - религията, а после - хората".

"Ако някои страни не могат да го направят", каза той за приемането на бежански квоти, "те трябва да допринесат повече от другите за защитата на външните граници".

Юнкер посочи миграционната криза като най-тежкото изпитание пред ЕС в момента наред с Брекзит, недостатъчните инвестиции и конфликтите в съседство - Сирия и Украйна.

"Не искам да ви говоря за състоянието на съюза, защото ЕС е много зле", призна той. "Разломите и пукнатините, които виждаме са много и опасни".

Един от тези разломи следва от квотите на разпределение на 160 000 бежанци от Гърция и Италия, които някои държави отказват да приемат. Словакия и Унгария оспорват законността им в Съда на ЕС в Люксембург.

До момента, година след приемането на двугодишнита схеми за разпределение, са преместени малко под 5 300 бежанци, съобщи днес Европейската комисия. 

Вишеградската четворка - Полша, Словакия, Унгария и Чехия - настояват ЕС да насочи усилията си приоритетно към охраната на външните си граници, а не към солидарността с държавите по тях, които са наводнени от мигранти.

Признавайки косвено силата на отпора, който политиката на Комисията среща, Юнкер заяви в последната си реч за състоянието на съюза на 14 септември пред Европейския парламент в Страсбург:

"Убеден съм, че е необходима много повече солидарност. Но също така знам, че солидарността трябва да бъде дадена доброволно. Тя трябва да бъде от сърце. Не може да се получи по принуда".

Помолен да разясни позицията на председателя, днес говорителят му Маргаритис Схинас я потвърди, но поясни, че тя "не прави спазването на европейското законодателство избираемо". Част от това законодателство са решенията на Съвета на ЕС за бежанските квоти.