Столицата на Туркменистан Ашхабад вече си има летище за 2,3 млрд. долара. Международният терминал е впечатляващ - във формата на птица с разперени криле. 

Летището, което беше официално открито преди дни, е проектирано да обслужва поне 1600 души на всеки час. Има един проблем. Държавата е силно затворена към външния свят.  Туркменистан има стриктна визова регулация и много малко туристи и бизнеснесмени успяват да посетят изолираната средноазиатска държава, която е много богата на енергийни ресурси. През 2015 г. едва 105 хил. туристи са били в страната. Това прави "засилен" трафик от 12 души на час

През 2013 г. Книгата на рекордите "Гинес" призна Ашхабад за града с най-много мраморни сгради в света - над 540. Повечето от държавните сгради са издържани в ексцентричен лукс. Държавната печатница например е във формата на книга, напомня АФП.

Туркменистан е независима държава от 1991 г. Произвежда по около 70 млрд.  куб. м природен газ всяка година и това е основният източник на доходи в страната с 5 млн. души население. В държавата има високо ниво на корупция, контролирани медии и диктаторски режим.