Държавите-членки на ЕС днес одобриха последния британски еврокомисар. Джулиън Кинг ще заеме мястото на Джонатан Хил, който подаде оставка през юни, дни след като гражданите на страната му гласуваха в референдум да напуснат съюза.

Кинг (51 г.), досегашен британски посланик във Франция, ще отговаря за ресора сигурност. Хил, бивш председател на Камарата на лордовете и професионален лобист, отговаряше за финансовите услуги и капиталовите пазари. След оставката му неговия ресор пое заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис, бивш министър-председател на Латвия.

Преди седмица Кинг премина успешно изслушване в Европейския парламент. Той ще заема отредения му от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пост, докато страната му все още членува в ЕС. Очаква се Обединеното кралство да поиска официално за излезе от него не по-рано от януари, а след това да започнат преговори за условията на раздялата. Според договора на ЕС те не могат да продължат повече от две години.

Всяка страна-членка има по едно място в 28-членния Колегиум на комисарите. Той ще намалее с един член, когато Великобритания вече не е в ЕС.