Решението на Еврокомисията за спешната помощ от 160 милиона евро за България е взето светкавично.

Това заяви днес пред БНТ зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

Страната ни ще получи тези пари за охрана на границата и справяне с имигрантската вълна.

"Тези пари са признание и за усилията, които сме хвърлили за опазване на границите през годините. Огромно количество техника беше изразходвана и хвърлена в боя, теренът е труден за охраняване, все пак е планински, автомобилите се изхабяват. Едва 20-30 на сто са в употреба, другите са на ремонт. Джиповете се чупят. Годишно за охраната на външните граници на ЕС отиват по 100 милиона евро", сподели Гунев.

Според него почти винаги минават 6 месеца между искането на толкова голяма помощ и нейното получаване.

"Но политическата воля и това, което премиерът Бойко Борисов постигна като договорки с другите премиери, доведе до почти един невероятен резултат", похвали се зам.-министърът.

България е настоявала в продължение на месеци за тази сума. "Ние в някаква степен тези суми - настояваме за тях от месеци. Тогава ЕК направи оценка на нуждите".

Гунев изтъкна, че ни трябва рязко увеличение на служителите на Фронтекс, които засега са 150.

"На 6 октомври ще се обяви официално в България началото на Европейската гранична полиция. Разликата със сегашната е, че ако някоя страна има нужда, всяка страна от ЕС ще е длъжна да помага", каза той.

В сравнение с миналата година има спад от 30 на сто на мигрантите, които се опитват да влязат в България, допълни Филип Гунев.