НАШ ПРАТЕНИК В БРАТИСЛАВА

Държавите-членки ще предоставят исканите от България средства, за да бъде засилена охраната на българските граници, които са външни за Европейския съюз, каза пред Клуб Z говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск на провеждащата се днес среща на върха на ЕС .

"България ще получи много подкрепа на тази среща. Ред държави вече поеха конкретни ангажименти", каза пред нашия кореспондент говорителят Пребен Ааман.

Той не уточни стойността на обещаните до момента средства.

Външни за съюза са границите на страната ни с Черно море, Турция, Македония и Сърбия.

Помощта, която България иска, има два източника - европейския бюджет и националните правителства. 

Държавите-членки предоставят своя техника и кадри на европейската гранична агенция "Фронтекс", която ги изпраща в подкрепа на властите на нуждаещата се страна.

Днес вътрешното министерство на България съобщи, че е изпратило на Европейската комисия официално искане за предоставяне на спешна финансова помощ за овладяване на миграционния натиск.

"Във връзка с миграционната обстановка по българо-турската граница и продължаващия засилен миграционен натиск, на 15 септември 2016 г. Министерството на вътрешните работи на Република България изпрати до Европейската комисия пет проекта с искане за финансиране по Механизма за спешна помощ от фонд „Вътрешна сигурност“ и фонд „Убежище, миграция и интеграция“.  Проектите са на обща стойност 160 милиона евро", се казва в съобщението.

Те трябва да послужат за обновяване на техническото оборудване за граничен контрол, разширяване на възможностите за интегрирано наблюдение и модернизиране на комуникационните и информационни системи.

Парите са предназначени и за подготовка на българските власти в областта на убежището и миграцията.

Исканото финансиране от фонд „Вътрешна сигурност“ е за специализирано оборудване и превозни средства за наблюдение и проверки по външните граници на ЕС в България и за модернизиране на комуникационните и информационни системи.

Средствата от фонд „Убежище, миграция и интеграция“ са за центровете за временно настаняване и предоставяне на услуги, свързани с осигуряване на основните нужди на лица, търсещи международна закрила, както и подпомагане на доброволното им връщане, се казва в съобщението на МВР.