Крясъци и заплахи по телефона отправила Галя Георгиева към своя колежка от Висшия съдебен съвет. Това обяви на днешното първо заседание на пленума Елка Атанасова, която именно е била обект на нападки от страна на Георгиева, пише "Правен свят".

Георгиева, която е сред "остриетата" на мнозинството, което прокарва всички "правилни" (но и дълбоко дискутирани в обществото, б.р.) решения на Съвета, напада Атанасова, която минава за единствената опозиция на главния прокурор Сотир Цацаров в прокурорската колегия. Става въпрос за участието в международен проект.

Разкритието на Атанасова бе по повод поредния скандал, който се заформи още на първото заседание на пленума на съвета за новия сезон днес. Той бе свързан с международен проект – тема, към която някои членове на съвета изпитват особени чувства – дали защото те не участват в екипи по проекти или по други причини, не е ясно, коментира правният сайт.

Всичко тръгна от предложението Галя Георгиева също да бъде включена в координационния съвет за изпълнение на международни проекти, където вече членове са Атанасова и Милка Итова. Георгиева бе одобрена, но забележката на Юлия Ковачева, че към предложението няма мотиви, отприщи лавина от признания и безсрамни коментари на някои членове на съвета.

Галя Георгиева (на преден план) е член на ВСС от съдийската квота. Снимки БГНЕС

Георгиева веднага отвърна на удара. Тя напомни, че на заседанието на ВСС на 28 юли кадровиците упълномощили Елка Атанасова като ръководител на проект, наречен "Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на съдилищата и прокуратурите и разработване на Единна информационна система за съдилищата", да подписва всички документи и договори, свързани с реализацията на проекта, включително и договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

При гласуването липсвало проектното предложение. Това било забелязано и от Незабравка Стоева, но едва след вота.

Елка Атанасова на свой ред обясни, че въпросното проектно предложение не е било включено в материалите и това е пропуск, но в никакъв случай не е умишлено.

Следващите й думи обаче повдигнаха още малко завесата за отношенията между отделни членове на съвета. Атанасова разкри, че след заседанието Галя Георгиева й се обадила по телефона и с крясъци започнала да отправя заплахи:

"Разкрещя ми се и ме заплаши, че ще бъда сменена като ръководител на проекта. "Ти сега ще видиш как ще бъдеш сменена! На следващото заседание ще внеса предложение да бъдеш сменена", бяха думите. Никой не си е позволявал да ми крещи и да ме заплашва. Опитах се да й обясня, но тя ми затвори телефона. Ако беше слушалка, сигурно щеше да се чуе трясък", разкри Атанасова.

Светла Петкова - друга от монолитното мнозинство, което прокарва повечето важни решения, се включи в дебата, като в опита си да защити Галя Георгиева дори прехвърли задължение, което по закон е на целия ВСС, на отделни негови членове (Петкова беше тази, която покрай смяната на бившия шеф на Националния институт по правосъдие Драгомир Йорданов, след като се разбра, че главният прокурор Цацаров иска да го махнат, изтъкна аргумент, че в Института по правосъдие няма къде едно кафе да изпие човек, б.р.).

Тъй като проектът се отнася и до съдебната карта, тя първо обвини председателя на ресорната комисия Калин Калпакчиев, че това е била негова задача в продължение на четири години, а нищо не било свършено. После се поправи и каза, че става дума за комисията по съдебната карта и натовареността. И стана въпрос - естествено - за призрака на "допълнителните възнаграждения", който броди:

"Не беше свършена работата по съдебната карта, нищо не беше направено от съответната комисия и сега изведнъж се прие този проект, когато има нужда да се знае за съдебната карта и управлението на делата. Проектът на Елка Атанасова приключва през 2017 г.

Нашият ВСС няма да си свърши работата, тя ще бъде свършена благодарение на един проект. Защо, след като се работи и се взима заплата за тази дейност, защо трябва да се работи по проект и да се взимат допълнителни възнаграждения, и то от хора, чиято дейност е да свършат тази работа. Елка Атанасова ултимативно постави въпроса, че в екипа по проекта ще бъдат включени хора, които тя предлага. Трябва да има един зорък поглед в този съвет като Галя Георгиева, за да следи хубаво какво се случва", заяви Светла Петкова.

Преди четири години при избора на членове на сегашния състав на ВСС, Светла Петкова и Галя Георгиева поеха ангажимент пред всички свои колеги да работят за справяне с проблема с натовареността, а Георгиева – и за прекрояване на съдебната карта.

"За тези четири години Светла Петкова не е участвала в нито една дейност на комисията по натовареността. Нещо повече, в началото на мандата на този състав на ВСС, съдебни помощници често бяха забелязвани в съвета, където помагаха на Петкова в изписването на различни становища, предложения и т.н"., пише още правният сайт.

Елка Атанасова пък минава за комай единствената "опозиция" в прокурорската колегия. Още когато Съветът се делеше по-рано тази година, хора от т. нар. опозиционно малцинство се шегуваха, че ще й стискат палци при получилата се ситуация - за разлика от съдийската колегия, тя единствена понякога се противопоставя на предложения и становища на главния прокурор Сотир Цацаров.