"Един ден, когато г-н Пеевски - ако има късмета неговата страхотна биография да не завърши рязко и да бъде изхвърлен на бунището на историята, просто защото мафията ще намери други служители, брокери или инструменти, - и ако той реши да говори, аз също така ще призовавам това, което този човек говори, да бъде чуто. Да чуем Пеевски!“

Така бившият правосъден министър Христо Иванов коментира в обширно интервю за телевизия BiT последното интервю на Цветан Василев и собствените си призиви, че трябва да се образуват прокурорски проверки по твърденията му.

Бившият министър обаче каза, че идват сигнали от прокуратурата, че тя няма да разследва твърденията на банкера.

Василев говори за неща, които са обсъждани многократно и много от нас отдавна са свикнали това да е недоказана истина и тя няма да стане доказана, защото гледат на другата страна" - посочи Христо Иванов.

"Цветан Василев трябва да дойде в България и да разкаже, но това не е достатъчно. Той трябва да извади документите от касата. Нямам никакво съмнение, че Василев преследва свои цели. Не става дума за един библейски катарзис. Това не е книгата на Йов“, коментира бившият министър, като заяви, че Цветан Василев е от каймака на калта.

Иванов каза, че "предсказва" подобен сценарий на разприказване и за Делян Пеевски.

„Изчистването на Авгиевите обори изисква хора отвътре, които да проговорят, и институции, които да поемат това и да изяснят нези неща. Това по никакъв начин не значи да предлагаме на тези хора някакъв имунитет и да им даваме индулгенция или изчистване на образа“, категоричен бе бившият правосъден министър.

След смяната на Владимира Янева СГС стана някак неудобен

Иванов коментира широко обсъжданата и доста изненадваща идея с промяна в НПК делата срещу хора с имунитет да бъдат преместени в Специализирания наказателен съд. Той обяви, че "няма съмнение" че идеолог на поправката е главният прокурор Цацаров. (Макар че днес ВСС гласува против проекта с 14 гласа, а само двама - представляващият ВСС Димитър Узунов и Галя Георгиева бяха "за". Самият Цацаров и Георги Колев пък не присъстваха, б.р.)

С една дребна на пръв поглед законодателна промяна се прави концентрация на власт, описа Иванов идеята на поправката.

„Досега СГС от много години по традиция беше съдът, който беше ексклузивно компетентен да разглежда дела срещу магистрати, депутати – делата за корупция по високите етажи на властта. След смяната на Владимира Янева изведнъж СГС стана крайно неудобен на мнозинството на ВСС и главния прокурор Сотир Цацаров - смята Иванов.

Няма никакво съмнение, че ръководителите на прокуратурата разглеждат СГС като голяма пречка за своите амбиции и дейност. С пакета за измемения в НПК се предвижда СГС да престане да бъде онзи съд, който разглежда тези дела, а те да бъдат пренасочени за разглеждане от Специализирания наказателен съд“, обясни бившият министър.

Запитан, има ли общо Цветан Цветанов с идеите за промени, той каза че "без съмнение всеки, който е в положение да концентрира власт в България, рано или късно бива изкушен да протегне ръка към този инструмент – Специализирания съд".

Христо Иванов припомни, че концепцията за спецсъда се заражда паралелно с концепцията за създаването на ДАНС още по времето на Станишев.

„Такива специализирани съдилища по принцип се препоръчват на режими в Африка и Латинска Америка, когато трябва да се направи голяма чистка във властовия елит. Някои ги наричат и „Кенгуру съдилища“. ДАНС никога не е преставала да бъде основен съсирек на неформална власт“, подчерта Христо Иванов.

Той каза още и че човекът, който по онова време консултира концепцията за спецсъда, бе Сотир Цацаров. Според него вероятно това е бил един от аргументите на Цветанов и Борисов да погледнат на него като кандидат за главен прокурор.

"Всеки иска тази власт! Особено когато с едната ръка си правиш такъв инструмент за внушаване на респект у политическия елит - защото политическият елит знае, че има един всесилен главен прокурор, че всесилният главен прокурор може да го прати в специализирания съд... Политическият елит ще стане още по-внимателен към - как да кажа - към желанията на главния прокурор. 

А когато паралелно с това се развива едно законодателство, свързано с тероризма, което отваря широко врати за акции и подслушване. Ето така неусетно се варят жабите и хората губят усещането си за това, че им е широко около врата“, добави Христо Иванов.