Собственикът на фалиралата КТБ - банкерът Цветан Василев, проговори - за новата продажба на БТК, за "Булгартабак", ролята на депутата от ДПС Делян Пеевски, контрабандата, отношенията и зависимостите във властта у нас, за които твърди, че знае или че има дори доказателства. Разговорът с Василев, който живее в Сърбия, откакто е обвиняем у нас, е за сайта ktbfiles.com, съвместно с capital.bg. Ето някои акценти от интервюто:

За сделката с БТК

Това би трябвало да се разглежда като апотеоз на срама. Да позволиш водещ телеком да бъде продаден на цена малко над 4 пъти EBITDA (оперативна печалба-бел.ред.), си е чисто престъпление.

Това е първият коментар на Василев по случай обявената за финализирана продажба на телекома. Новият собственик е консорциум, воден от бизнесмена Спас Русев и включващ руската банка ВТБ, "Делта кепитъл инвестмънтс", управлявана от Милен Велчев, Георги Велчев и Красимир Катев, и групата на облигационерите. Цветан Василев припомня какви са били условията и задълженията на "Виваком", когато е придобита от фирмата му "Бромак" през 2012 г. и продължава за ситуацията сега:

Това, което се случва сега, е класическа криминална кражба с участието на една руска държавна банка, толерирана от българската държава. Явно добре са обещали да защитят интересите на тези, от които зависи. Държавата, за да затрудни прехвърлянето на собствеността на „Виваком“, включи компанията в претенциите на КОНПИ (Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество – бел.ред.) с една-единствена задача – този, който иска да придобие „Виваком“, трябва да отиде и целуне ръка на силните на деня, за да освободят блокадите. Нека сега да видим позицията на държавата и подопечния на Борисов началник на КОНПИ.

Василев говори за "обещана голяма плячка" от продажбата под формата на комисионни и заявява, че у нас има "два клана – единият е Пеевски, който е навсякъде, другият е този на премиера". Обвиняемият банкер се застрахова, че "чува доста неща, но какво значение има това" и разказва каква може да е въпросната "плячка":

Чувам и за конкретни суми, и за конкретно участие в собствеността. Самото разпределение е следното: измислената компания на вечно готовия Спас Русев трябва да придобие „Виваком“, след което се дават put options на няколко групи от купувачи, които да разпределят баницата –  разликата между 700 млн. евро и реалната Enterprise Value (стойност – бел.ред.) на компанията от над 1 млрд. евро.  Да, телеком със 170 млн. евро годишна EBITDA е продаден на практика на цена от 700 млн. евро – това е съвкупната цена от цената на аукциона от 330 млн. евро и остатък по облигационна емисия на „Виваком“ от малко над 370 млн. евро. Става въпрос за преразпределяне на едни минимум 300 млн. евро в съотношение 20% в полза на ВТБ, около 20% е за вездесъщите измамници братя Велчеви и Красимир Катев като слугинаж на ВТБ, и от 43 до 46%  за мюрето Спас Русев. Вероятно, обаче, фигурантът ще трябва да сподели голяма част от така наречената си печалба, в абсолютно измерение около 135 мил евро, със силните на деня. С онези, които и сега точат компанията и я направиха първи фен и спонсор на отбора на народа. 

За "Булгартабак", Пеевски, контрабандата... и КТБ

За тютюневата компания Цветан Василев разказва, че има документи, според които депутатът от ДПС Делян Пеевски може и да не е формално собственик, но майка му Ирена Кръстева е. По думите му обаче не това е интересното, а друго:

Тоест за мен не стои въпросът дали Пеевски или майка му са, а с колко са собственици и как са преразпределени. Не изключвам Пеевски да е преотстъпил част от „Булгартабак“ срещу задълженията си към основния дилър в Близкия Изток – Салам (Салам Кадер Фарадж – бел. ред.). Това нещо могат да го кажат само тия, които държат регистъра на BT Invest, респективно файловете на фондациите.

Според обвиняемия банкер продажбата на "Булгартабак" от първия кабинет "Борисов" е била добро решение, защото в противен случай през 2015 г. компанията, но като държавна такава, е щяла да попадне в "окото на скандала" с контрабандата, заради който Пеевски е станал "персона нон грата в Турция". По-късно в разговора обаче разказва още, по повод събитията след фалита на КТБ:

Въпрос: В предварителния разговор казахте, че през 2014 г., след затварянето на банката, Борисов Ви е обещал да я спаси. След това се е отметнал. Защо?

Подозирам две неща. Първо, че ако КТБ беше спасена, те нямаше как да осребрят, а пък аз щях да получа реабилитация. Другото е една мръсотия, която е била сътворена през 2014 г., за която аз имам информация. В резултат на нея аз съм натопен от българските служби пред чуждите за престъпни схеми, в които уж съм имал участие, а в които всъщност е участвал Пеевски. 

Василев казва, че засега ще запази информацията, която има, и от която "глави ще падат" за себе си, но твърди, че въпросните информации, давани от родните служби на техни партньори, са лъжливи. Ставало дума за всичко, което е правил Пеевски и това, заради което вече не е допускан в Турция. Василев пита:

- Как мислите стигат контрабандни цигари в райони, държани от Ислямска държава?

Въпрос: Тоест това Ви е било приписано на Вас?

- Да. 

Попитан какво е общото с премиера Бойко Борисов и каква е била неговата роля, банкер казва:

 - Предполагам, че Борисов би могъл тогава да е бил информиран за това мое участие, което да го е направило резистентен. Аз не го обвинявам. Той просто направи грешка, която ще му коства много. Имам информация, че към оня момент е казал, че е избрал по-малкото зло, тоест Пеевски. Като е избрал по-малкото зло, да си го дундурка сега. 

Въпрос: Тоест той е бил заблуден или е бил част от този сценарий?

- Бих искал да е заблуден.

Въпрос: Казахте, че едното е сценарият с Вашето натопяване, а другото е, че нямаше да осребрят…

- Пак казвам, целият този процес се управлява от Пеевски. Публична тайна е, че синдиците ходят на отчет при Александър Ангелов. Те дори не ходят при Пеевски. Той е над нещата. Всяко нещо се съгласува с Ангелов. Те не се и крият. И преди не са се крили. Ходеха си на крака, стояха по мазетата на „Берлин“ (хотел „Берлин“, собственост на Пеевски – бел.ред.), докато ги приеме босът. Включително и министри. 

На въпрос кои министри е виждал, Цветан Василев казва, че "кого ли не е виждал", споменава имената на Петър Чобанов, Драгомир Стойнев от кабинета "Орешарски" и добавя:. 

От сегашното правителство аз мисля, че Пеевски има повече министри, отколкото Борисов. Например, готовият на всичко, за да защити интереса на Пеевски, свищовски кадър Горанов, Ивайло Московски, недоразумението Лукарски. Те са абсолютно подвластни. Пеевски не е за подценяване.

Към края на разговора Василев споделя и своята гледна точка за грешките, които и той самият е направил по отношение на КТБ, след като преди това разказва версията за фалита на банката, отговорността на БНБ, връзките между политиката и фалита:

Основната ми вина е, че не можах да опазя банката. Аз не казвам, че не съм правил грешки или моите служители не са правили грешки. Но ние не сме престъпници. Пак казвам, ОПГ-то са тези, които организираха атаката: прокуратура, ДАНС, БНБ, тогавашни и сегашни министри и политици, НАП и прочие, и прочие. И разбира се Бисер Лазов и неговият антураж. 

Грешки не прави този, който не взема решения. Очевидно съм допуснал непростимо приближаване на Пеевски до мен, очевидно не съм се противопоставил на малоумни негови идеи за определени финансирания, но под контрола на КТБ винаги е имало достатъчно по стойност, качество и ликвидност активи, които да покрият пасивите й.  Разпадът и кражбата станаха след затварянето на КТБ. Преди това нито един актив не е бил откраднат или загубен. 

За отношенията с Пеевски и обществените поръчки

Василев разказва надълго и нашироко за различни бизнеси, свързан с хора като Александър Сталийски, "тройката от Перник" и отношенията им с властта. Разказва и са самия Пеевски, отношенията с ДПС и познанството си с Ахмед Доган, когото обаче виждал само два-три пъти в последните десетилетия, без да знае каква е била ролята му в нещата, свързани с успелия млад депутат. За самия Пеевски Василев признава, че му е бил "полезен в определени моменти, активен млад човек", който е "успял да му влезе под кожата и го е допуснал прекалено близо. По някое време в разговора става дума и за началото на раздялата им:

Тя е започнала още с идването на Орешарски. Вече казах, че, според мен, договорката между Борисов и Пеевски вероятно е целяла моята глава. Това е някъде лятото-септември 2013 г. 

Оказа се, че Пеевски достойно замести десятниците и стотниците на Борисов и сам успя да погълне това, което другите като група не успяха. Беше се разпрострял навсякъде. По това време е и бумът на „Водстрой“ с държавните поръчки, които са вземани все с моето име напред: това е за Василев, онова е за Василев. Това си го признаха и Сергей, и Моника Станишеви при виждането ни през май-юни. Но Пеевски не беше се настанил само в обществените поръчки. 

Той имаше достойно място по време на първия мандат на Борисов. Както се вижда, той има своето място и при втория мандат на Борисов. От немай-къде Борисов му спря поръчки за над 1 млрд. лв. Как така си спечелил поръчки за толкова пари? Но това не е престанало. И в момента, ако се погледне, интерконекторът с Турция, пак се строи от „Водстрой“ и „Главболгарстрой“. 

... След септември-октомври 2013 г. разбрах, че трябва да намеря начин да скъсам с този човек. Затова се съгласих да се махна без всякакви претенции от „Булгартабак“, за да нямам разправии с него.  Исках да намерим решение.  За голямо съжаление не оцених мащаба на заговора и участието на всички държавни институции в него на страната на Пеевски.

По думите на Василев инициативата за раздяла "в общи линии" е дошла от самия него, "но и той (Пеевски - б.р.) вече беше започнал да предприема някакви действия. Неговите стъпки основно "са били в мръснишки аспект": 

С Александър Ангелов имаха информацията отвътре и са започнали да ми правят разработки през ДАНС, за да могат да ме ударят след това. Той си е подготвил добре нещата. Успял е да направи интриги между мен и основните политически фактори. На Доган, например, му е обяснил какви пари съм взел от банката. Говорел им е за 500 млн. до 1 млрд. евро, които аз съм изнесъл от КТБ. Това, разбира се, за вечно алчните хора като Доган е могло да бъде доста сериозен мотив да се настроят срещу мен. Предполагам, че по същия начин е направил интригата и с Борисов. С една дума, човекът ме е записвал и правил всичко възможно, за да ме изолира.

За медиите

В една част от интервюто става дума за медиите у нас. Ето тази част от разговора:

Въпрос: Искам да поговорим малко за медии. Каква част бяха негова директна собственост и финансирани през банката и къде имаше непряк контрол?

- Медиите от групата на Блъсков той припозна официално като свои. То по стила се вижда. В момента, в който един вестник отиде в свинеобразния стил на „Монитор“ и „Телеграф“, се разбира и на кого е. 

Въпрос: Добре, нека конкретно. „24 часа“ и „Труд“?

- В момента не знам какво точно е разпределението, но там реалната собственост е на Пеевски и „Винпром Пещера“. За своя дял Пеевски взе пари от банката, а пещерняците са си платили техния дял. Говорим за сделката, когато вестниците бяха откупени от Донев и Павлов.

Въпрос: Някой друг там има ли интерес?

- Предполагам, че след удара срещу мен, може да са дали някакъв интерес и на Гочева, и на Блъсков. Самият факт, че Блъсков се рефинансира през ПИБ, означава, че собствениците на банката също биха могли да имат някакъв интерес. Но той би бил свързан с политиката на изданията, а не с бизнеса. Тия издания са трошачници на пари и някой трябва да ги финансира. 

Въпрос: Кой е в „Стандарт“?

- Пеевски, кой.

Въпрос: Кой беше в „Преса“?

- По същия начин пещерняците и Пеевски. А Тошо Тошев беше лицето, заедно с лицето Даниел Рутц от групата на „благороднически инвеститори“, доведени най-напред от Огнян Донев и Любомир Павлов. 

Въпрос: „Уикенд“?

- Пеевски, Сталийски и Мартин Радославов. 

Въпрос: Сталийски?

- Той по-скоро би трябвало да държи интереса или контрола „Уикенд“ да не изпадне от правата линия. Нищо лошо за Пеевски, нищо лошо за Слънцето. 

Въпрос: Домусчиев има ли го в някоя медия?

- Говори се, че след моето отстраняване, той се е намесил. Най-вече в Blitz и „Стандарт“. Той е честолюбив човек и е нормално да е поискал някъде да бъде представен. А може и да е бил накаран да помага. 

В края на интервюто Василев заявява, че оттук нататък разчита на "дълга и продължителна битка, главно в Страсбург".

Имам вече две дела срещу България – за нарушаване на човешките ми права и за неправомерното отнемане на лиценза на КТБ. Предстои да заведа и други. Всичко това ще изисква търпение и здраве. 

Пълния текст на интервюто вижте ТУК.