Парламентарната група на ГЕРБ призова БСП да се извини публично "на целия български народ" и да се разграничи от поругаването на знамената на ЕС и НАТО. Декларацията с този призив бе прочетена от парламентарната трибуна от депутата Галя Захариева. Поводът - стъпкването на знамената на ЕС и НАТО на събора на русофилите на яз. "Копринка" през уикенда. Реакцията на ГЕРБ идва чак на третия ден след случката. Реформаторският блок вече реагира остро на случката.

"Това, че БСП се провалиха при управлението на европейските фондове, не е оправдание за поощряването на антиевропейско говорене", заяви Захариева.

Тя допълни, че ГЕРБ се противопоставя на насаждането на антиевропейско и антинатовско говорене, защото в трудните времена, пред които е изправена цяла Европа е нужно обединение, а не "популизъм и омраза"

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори, че БСП вече са се разграничили от потъпкването на европейските символи. Това направи и лично ген- Румен Радев - кандидатът на левицата за президент, на следващия ден след случката. Нинова допълни, че БСП се разграничава и от факта, че представителят на ГЕРБ на събора Красимир Велчев е бил освиркан и замерян. Според Нинова на събора е имало представиотели на почти всички политически сили, които са били водени единствено от патриотизъм и желание за възстановяване на добрите отношения с Русия.