Илияна Йотова ще бъде кандидатът за вицепрезидент на БСП. Евродепутатката стана подгласничка на ген. Румен Радев по време на закрит пленум на Столетницата. Новата червена двойка бе представена пред Националното съвещание на партията с участието на ръководството, депутати и областни шефове.

По време на Националния съвет днес отводи си направиха другите номинирани, сред които Дора Янкова, Янаки Стоилов и Таско Ерменков. Преди това ген. Радев и Изпълнителното бюро подкрепили Йотова. Последвало официалното решение с явно гласуване.

Кандидат-президентската двойка на БСП ще бъде алтернатива на статуквото и ще донесе промяна на България, заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова пред участниците в съвещанието. Тя постави като цели на партията спечелването на изборите и предсрочен парламентарен вот.

"Чухме упреци, че столетната партия няма кадри; че крием кандидатурата на ген. Радев зад инициативен комитет. Ето ни, ние сме тук, хората от цялата страна. Вие сте силата и мощта на БСП заедно с тези, които представлявате днес и заедно издигнахме и заедно заставаме днес зад гърба на ген. Радев", каза Нинова.

Ген. Румен Радев заяви, че поема ролята да бъде боец, а Илияна Йотова обеща, че ако БСП спечели изборите, новата президентска двойка няма да кара хората да се срамуват.

Според кандидат-президента залогът на тези избори е голям. Той призова за мобилизация и извън партията.

"Мога да ви гарантирам, че ще бъда президент, който ще казва "не". Доказал съм го с цялата си биография досега, когато на карта са заложат интересите на българския народ. Ще работя за национална сигурност, но не само като защита от външно посегателство, но сигурност на българския гражданин във всички измерения", каза ген. Радев.

Илияна Йотова пък постави амбициозни цели пред бъдещите представители на президентската институция. По нашата Конституция президентът представлява държавата в международни отношения, напомни тя.

"Никога повече президентът на България не трябва да допуска държавата да бъде унижавана. Никога повече не трябва да допуска ситуацията, в която ще има началници - за която и друга страна да става дума или за който и друг министър-председател или президент", каза Йотова.

Ген. Румен Радев и Илияна Йотова официално ще бъдат регистрирани за участие в президентските избори като кандидати на Инициативен комитет, воден от Стефан Данаилов, и подкрепен от БСП.