В слово по случай 9 септември 1944 г. от парламентарната трибуна депутатът Валери Жаблянов обяви денят за "нашият български празник на победата". И поясни, че има предвид "победата на справедливостта, свободата и човечността". Според Жаблянов 9 септември е резултат от борбата срещу неконституционния режим на държавата и фашистките политически организации.

"Прогресивните политически сили успяха да намерят формулата за широко обединение. Програмата на ОФ си поставя за цел създаването на истинско народно правителство", заяви Жаблянов.

Според него на 9 септември е било установено широко коалиционно управление и за няколко десетилетия е бил изградено индустриално общество в България, което днес е в руини.

За разлика от друг път нито един депутат от десницата не стана, за да отговори на изявлението на БСП. Не го направи и никой от ГЕРБ, нито от ДПС. По-рано през деня гражданско шествие обяви денят за траурен.

Малко по-късно лидерката на БСП Корнелия Нинова, кандидатът за президент от левицата ген. Румен Радев, самият Жаблянов и депутати поднехоса цветя пред Паметника на незнайния войн по случай годишнината, предстоят им чествания пред Паметника на съветската армия в София.

Днес отдaвaме почит нa всички жертви, на невинно зaгинaлите и нa тези, зaгинaлите зa своята идея зa Бългaрия. Днешнaтa дaтa е повод дa нaпрaвим крaчкaтa към помирение с минaлото. Нaшaтa силa е в помирението и единението нa нaциятa.”

Това заяви ген. Румен Радев.

„Девети септември е дрaмaтичнa дaтa в българската история. Много бългaри зaгивaт, но нaй-стрaшното е, че бългaри зaгивaт от бългaри. Ето защо 9-ти септември трябвa дa се помни и в никaкъв случaй не трябвa дa се зaбрaвя”, каза още той.

Посолството на Руската федерация у нас пък отбеляза деня в страницата си във фейсбук със снимки отпреди 72 години. Интерпретацията е как българите са посрещнати Съветската армия като освободители от фашизма:

 

 

Депутатът от Гражданския съвет на Реформаторския блок Петър Славов пък бе с друго послание в социалната мрежа, включващо и стартиращото днес участие на американски изтребители F -15 в охраната на въздушното ни пространство: