Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Тази сутрин един от обсъжданите за кандидати на Реформаторския блок за президент проф. Велислав Минеков бе гост на Антон Хекимян в „Тази сутрин“ по бТВ.

Предлагаме ви без редакторска намеса частта от разговора, в която Минеков обяснява отношението си към управлението и към получилия вече номинацията на лидерите на Блока Трайчо Трайков.

...

Да, Трайчо е една добра и възможна за успех кандидатура. Далеч по-добра от моята. Аз подкрепям и това е една от причините Трайчо да бъде кандидат. Той е човек наистина с опит, той е политическо лице, той е бил даже министър. Той показа своето отношение много ясно по отношение на Борисов и неговите бензинено-петролни и ядрени далавери.

Оттеглих се с удоволствие и с щастие. Написах едно писмо до моите поддръжници, до тези, които ме посочиха като кандидат. Условията ми бяха пълното единство на Реформаторския блок, за да бъда кандидат. Имаше и още едно условие, което беше малко страшно – желаех оставката на Борисов.

Моето благодарствено писмо завършва с тези изречения:

Благодаря на всички, които ме пожелаха. Бидейки образован в ранното детство с приказките на Андерсен и Братя Грим, длъжен съм да ви съобщя, че вашият цар е гол. Възторгът от неговите одежди е фалшив, каляската му е обикновена тиква. Неговите кочияши са обикновени плъхове. Вашият цар търгува с човешка плът. Той е неграмотен, той е посмешище, срамно, случайно явление. Той е прост.

Вие прости ли сте? Вие, г-н Хекимян, прост ли сте?

- Не искам да давам оценки за себе си. За себе си смятам, че не.

Имате право на два отговора. Примерно, казвате „Аз съм прост“ и ставате симпатичен на управляващите. Имате право да ми отговорите „Аз не съм прост“, но тогава ставате дисидент. Можете да бъдете арестуван тук долу, щом слезете, така както арестуваха онзи нещастник в Симитли. Можете да бъдете изхвърлен от държавата, така както изхвърлиха хора от държавата.

И това е позор. Това се случва в България, която спаси своите евреи. Това е позор за нацията, срамувам се. Срамувам се, че ме управляват прости хора. Край трябва да има на това нещо. Веднъж завинаги. Това са хора без образование, без биография, без да бъдат каквито и да били.

- Но нали Реформаторският блок е в управлението?

Няма да бъде дълго това управление, обещавам ви. Мисля, че вече кризата е започнала. Виждам спад от любовта към вожда и падишаха на българския народ. Всеки един популист си отива рано или късно, надявам се това да се случи без криза.

- Когато обаче Реформаторският блок е част от управлението и явно не иска да е съвсем контра на това управление, това ли беше причината? Тези ваши слова, начинът, по който се изразявате, да не бъдете кандидатът на Реформаторския блок? Да не бъдете достатъчно удобен за един втори тур, кандидатът на ГЕРБ да бъде подкрепен.

Аз не съм така избираем. Наистина, аз имам поведение, което е симпатично за една част от хората, а голяма част от другите хора пък не могат да ме понасят точно заради това поведение.

- Ама делите ли ги пак на графа прости и умни?

Не е на такава графа. Трайчо Трайков е разпознаваем, наистина е разпознаваем. Той е видян, той е с характерни позиции и поведение, със свой начин на изразяване и мисъл. Мисля, че това е добрата кандидатура и си заслужава да бъде подкрепена.

Пълен запис от разговора може да видите тук.

Коментари

Учудваща смелост.

Учудващо смели думи!
 's picture

Dimitar Manolov

Поздравления за гражданската

Поздравления за гражданската позиция , г-н. Минеков ! Дано сте прав и простотията да си тръгне , но ще видите цената , която ще плати РБ за сбъдването на " детските мечти " на своите ръководители да бъдат министри !
Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

То всички дето гласуват за ББ

То всички дето гласуват за ББ знаят че е прост , а и той самия го е заявявал . Но пак гласуват !! това е парадокс .
 's picture

Krasimir Kabakciev

А г-н 0.5% (Кънев) и г-н Москов - те какви са?

"Вие сте прости, и аз съм прост, затова се разбираме" ... Винаги ме е човъркал въпросът как стои тази констатация по отношение на господата Кънев и Москов.
kate pate's picture
kate pate
new

В думите "Аз съм прост, и вие

В думите "Аз съм прост, и вие сте прости, затова се разбираме" има толкова мъдрост колкото и в думите "Аз знам, че нищо не знам...". Добре, че Минеков не е живял по времето на Сократ. Щеше да го обяви за пълен неграмотник.
 's picture

Petyo9

Има значние...

...кой казва думите. Ако ги беше казал някой за когото всички знаят, че е много умен (примерно от ранга на Сократ), биха звучали по начина по който звучат сократовите думи. Но произнесени от телохранител, пожарникар и мутра, за когото всички знаят колко е прост, звучат просто - едно към едно. Така както са произнесени. Вие вероятно не сте единствена, но и не са много хората като вас, които виждат мъдрост в простака.

Абе длъжен съм да ти кажа, че

Абе длъжен съм да ти кажа, че макар и гол, така и така изложил се, прояви малко държавническо мислене и отиде да разговаря с холограмния халиф. Освен това не допусна вашите натовци (които са като циганите в такситата - където се намъкнат, всичко пропада) да влязат в антируски флот две седмици преди сдобряването на Ердоган и Путин.
 's picture

Нора

Ама ти сериозно ли? Че кого е

Ама ти сериозно ли? Че кого е спрял и как по-точно?! Това си беше точно сценка от селска вечеринки за семпли и наивни неосведомени души! Ясно като бял ден - Не знаел Бойко за какво преговарят от януари външният му министър, че и министърът на отбраната?! Айде, бе!
 's picture

Александър Георгиев

-Аз не съм Прост, като...Разбойкьо !

-ГОВОРИ , ПРОФЕСОРЕ , НЕ ГО ЖАЛИ...ХИЧ !!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.