България няма да подкрепи вдигането на европейските санкции, наложени на Русия, заяви министърът на външните работи Даниел Митов в интервю за Ройтерс. Русия не зачете международните закони в украинската криза, добави той.  

"Русия крещящо и безжалостно наруши международния ред и право. Това не може да остане без последици и единственият мирен инструмент са санкциите. Докато минските споразумения не са напълно приложени, не мисля, че има условие за облекчаване на санкциите. Точно обратното", категорочно заявява министърът.     

България, която бе лоялен съюзник на Москва по времето на комунизма, сега е член на НАТО, но остава почти напълно зависима от руските енергийни доставки и много българи все още изпитват дълбок афинитет към техния голям съсед отвъд Черно море, припомня Ройтерс.

"Би било добре за България, ако икономическите отношения с Русия се подобрят, но има големи въпроси, поставени на масата за обсъждане", посочва Митов. Доверието беше изгубено и ние се нуждаем да изградим отново това доверие без пропаганда или изкривяване на истината, допълва той.

Външният министър отговаря и на въпроси за отношенията между София, Анкара и Европейския съюз.

"Споразумението между ЕС и Турция трябва да остане в сила и да бъде прилагано", обяснява Митов. "Онова, което ние искаме да подчертаем, е, че споразумението за реадмисия трябва да бъде приложено преди визовата либерализация", допълва той.
   

"Ние трябва да продължаваме диалога и да намерим пътя за намаляване на температурата на реториката, която се очертава (във връзка със споразумението за мигрантите б.р.). Ние трябва да говорим един с друг, а не един срещу друг", казва Митов.