"Газпром" и турските му партньори обсъждат строителството на морски газопровод за Турция. Други варианти, включително строителството на газопровод за България, не се разглеждат.

Това съобщи председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от БГНЕС.

"Не, става дума единствено за морски газопровод от Русия за Турция", отговори той на въпрос, дали може да бъде продължена работата по проекта в предишната конфигурация - с тръба за България.

Агенцията припомня, че в началото на декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви, че Русия се отказва от проекта "Южен поток", защото няма гаранции за неговото изграждане от страна на България и Европейския съюз. Вместо това Москва предложи на Анкара да се изгради подводен газопровод "Турски поток" с капацитет от 63 милиарда куб.м. газ.

Днешното изказване на Милер идва минути преди започването на голяма газова конференция във Варна, посветена на хъба "Балкан". На нея има руски представители, но отсъстват такива от "Газпром". По отношение на вероятните доставки на руски природен газ за България по нови маршрути, включително по дъното на Черно море, трябва да се отчете позицията на Кремъл. А тя бе оповестена от президента Владимир Путин по време на съвместната му пресконференция с Ердоган. Русия иска "железобетонни гаранции" от България и ЕС, ако реши да прави нова тръба до нашия черноморски бряг, припомня репортерът на БГНЕС