2016 г. изглежда пълна с катаклизми – самоубийствени атентати, опити за преврати, Брекзит, земетресения, дали това не е една от най-лошите години в последно време за Европа…

Затова и новото течение, което идва при това от най-щастливата нация в света, вероятно е уцелило времето. Чували ли сте за hygge, произнася се хуга? Това е датската идея за щастлив живот. Книгите, посветени на тази концепция, се радват на огромен успех, пише „Дейли телеграф“.

Шарлоте Абрахамс, авторката на една от новите книги: "Hygge: Празнуването на обикновените удоволствия, живот по датски", обяснява:

„За първи път попаднах на идеята за hygge като концепция в интериорния дизайн за това как да стане домът ви радостен и уютен. Помислих си: каква смешна дума, и започнах да търся какво точно означава. Оказа се, че терминът е от 18 век и че е свързан с английската дума за прегръдка (hug).

„Става дума за това да си доставяте малки радости. Открих, че hygge в голяма степен е част от датския начин на живот. А датчаните често са на първо място в световните класации за най-щастлива нация“, казва Абрахамс.

Вярно е, че въпреки ужасното си време, Дания е №1 в изследването на ООН за най-щастлива нация за 2012, 2013 и 2016 г. През 2015 г. остана трета след Швейцария и Исландия.

Книгата на Шарлоте е една от четирите, публикувани по темата тази година. Сред тях е и „Малката книга за hygge“ на Мейк Викинг  (Главен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген). Емили Робъртсън, която е издателката в "Пенгуин" на книгата на Викинг, обяснява, че новата мода е антитеза на книгите за разделното и био хранене, които доминираха списъците с бестселъри в продължение на дълго време.

„Hygge означава да прегръщаш нещата – да се наслаждаваш на парче торта, да не проверяваш непрекъснато служебните си имейли през уикенда, да прекарваш повече време със семейството и приятелите си. То е за обикновените, малки удоволствия, които правят живота ни хубав и които често пропускаме и пренебрегваме“, казва тя.

Така че hygge може да е всичко – чаша кафе пред камината, вечеря с приятели, хапване на сладолед, правенето на пясъчни замъци с децата, четенето на неделния вестник, чаша червено вино, кучето, заспало в краката ви, красив изгрев, тих, летен дъжд…

Hygge е отсъствието на всичко, което ви дразни и ви натоварва емоционално.

Освен това вършенето на много неща едновременно не е много hygge.

 „Когато седнете на дивана с чаша вино и гледате телевизия, не се чувствайте виновни, че не вършите нищо“, казва Шарлоте. „Напротив вие вършите нещо важно – правите hygge.“

Писателката Хелън Ръсел трябва да се научи на hygge, когато се мести от забързания си живот в северен Лондон в заспало градче в Дания през 2013 г.

„Съпругът ми получи нова работа в „Лего“. Така че аз напуснах моята в светско списание и се съгласих да си почина една година“, разказва Хелън.

„Приятелите ми и семейството ми решиха, че съм луда, защото аз не съм човек, който обича промените. Нямах нито приятели, нито роднини в Дания и на първо време се опитах да се направя щастлива като посещавах всички местни сладкарници. Постепенно се огледах наоколо и разбрах, че датският начин на живот има много какво да предложи“, добавя тя.

Книгата, която следва, „Годината, в която живях по датски. Разкриване на тайните на най-щастливата нация в света“ е доказателство за успокояващото действие на hygge  и обяснение защо три години и половина по-късно Хелън, мъжът ѝ и вече техният двегодишен син все още живеят в Дания.

„Това, което харесвам в идеята за hygge е, че тя не изисква нищо от вас, нито налага да се стараете твърде много или да жертвате нещо“, обобщава Шарлоте Абрахамс. „Тя е много щедра и това привлича хората.“