Номинацията на Трайчо Трайков за президент с вице ген. Съби Събев ще бъде обсъдена и най-вероятно безпроблемно "валидирана" от Изпълнителния съвет на Реформаторския блок в четвъртък другата седмица. Кандидат-президентската двойка ще отговаря на последни въпроси на партиите, съобщиха за Клуб Z представители на централите. Въпреки емоционалните изказвания на лидера на СДС Божидар Лукарски пред столичен всекидневник вчера след среща на председателския съвет на коалицията, сините се очаква да подкрепят Трайков. Това е и официалната заявка от представители на ръководството на формацията. Очаква се и заседание на Националния изпълнителен съвет на сините ден преди сбирката на коалицията. Но никой на "Раковски" 134 не очаква да има пробрем с подкрепата за изборната двойка.

Самият Трайков бе на път да внесе известен смут в по-опозиционно настроени части на Блока със заявката си от сутринта пред Нова тв:

"Бих дал своята подкрепа, очаквам и ГЕРБ да ме подкрепи на балотаж, това е нормалната политическа линия на поведение".

Причината е, че изявата не е била съгласувана с партийните централи, но въпреки това до разногласия не се стигна въобще. Темата е била обсъдена от Националното ръководство на ДСБ, което заседава следобед, но до критики не се е стигнало, въпреки че кандидатът на ГЕРБ, който се очаква да е един от кандидатите за втори тур, не е ясен и ще бъде чак в навечерието на официалната кампания - тоест в последния възмоен по закон момент.

Ако Трайчо Трайков не стигне до балотаж, съвсем естествено е Реформаторският блок да подкрепи кандидата на ГЕРБ. Това каза пък министърът на отбраната и лидер на БЗНС Николай Ненчев в кулоарите на парламента. И се аргументира с факта, че Блока и ГЕРБ са част от управленската коалиция, както и от ЕНП.

Ненчев е убеден, че Трайков ще бъде добър кандидат.

"Считам, че има много голям потенциал, дали е избираем зависи от всички нас, партньорите от Реформаторския блок", каза военният министър.

И допълни, че е подкрепил Трайков категорично, защото е взел предвид всички обстоятелства.

Здравният министър Петър Москов пък заяви, че Трайков няма как да бъде определен като опозиционен кандидат, тъй като Реформаторският блок е в управлението. Москов каза още, че е бил на срещата вчера между премиера Бойко Борисов и лидерите на Реформаторския блок, тъй като е бил поканен в качеството си на министър. Лидерът на ДСБ Радан Кънев не отиде на тази среща, следвайки опозиционната си линия от последните месеци.