Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Боговете помагат на онези, които си помагат сами"
Езоп

*Тази статия беше написана преди два месеца и авторът бе решил да не я публикува. Но последвалото развитие на темата го накара да промени мнението си.

Още не беше приключила срещата между президентът на Съединените щати Джордж Буш и на СССР Михаил Горбачов на един кораб край бреговете на Малта, която се проведе на 2-ри и 3-ти декември, 1989 година, а вече беше започнала съветска дезинформационна кампания. Пускаха се слухове, че двете свръх сили са се разбрали за известна демократизация на Източна Европа, но същевременно има тайна договореност - съветските сателити да останат в сферата на съветското влияние. Или поне за някаква форма на финландизация на този регион.

Тогава тези слухове често се пускаха чрез скептични дисиденти, които не подозираха, че са всъщност манипулирани. Имаше сериозни исторически основания за това, като споразумението в Ялта от 1945-та година или липсата на реална западна подкрепа за унгарското въстание през 1956-та година. Разбираемо беше, че много хора се опасяваха дали отново Източна Европа няма да остане под някакъв, макар и по-мек контрол от Москва. Говоря не само за България. Така беше във всичките сателити на Съветския съюз.

Сега отново се претопля някогашната манипулация, но вече целта е друга. Руските дезинформационни центрове започнаха кампания, която се старае да внуши, че Съединените щати са дали гаранции преди 27 години, че НАТО няма да се разширява на изток. Но тъй като на срещата край бреговете на Малта не беше подписан договор, сега се твърди, че тези гаранции били  дадени устно и поради наивност не били скрепени с подписите на Буш и Горбачов. Или с други думи - процесът на промени е бил уговорен така, че да бъде удобен и за Кремъл.

ПРИНОСЪТ НА ЗАПАДА ЗА "УСПЕХА" НА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕХОД - НЕВИДИМИЯ ДУХ НА ЯЛТА

Моята изненада идва от друго обаче. Несъзнателно към тази дезинформационна кампания се присъединяват и почтени хора, които внушават, че Запада има основен принос за несполуките на прехода в някои страни и на първо място в България. Отново същата продажба като след Втората световна война, но не с кървавата цена по курса на рублата от 1945-та година. 

МИХАИЛ ХАЗИН: ТРЪМП И ПУТИН ЩЕ ПОДЕЛЯТ СВЕТА НА НОВА ЯЛТА

И пак се вади плашилото Ялта. Действително, страни като България, където нямаше силно и добре организирано дисидентско движение, имаха нужда от по-сериозна подкрепа. Но да се говори за някакъв "дух" на Ялта в началото на промените в България е най-малкото преувеличено. A пък да се спекулира с опасността за нова Ялта днес е невярно и непродуктивно. Изглежда дълбокото разочарование от мъчителния преход у нас е довело до погрешното тълкуване на тогавашните събития, което пък води до грешни анализи за сегашните събития.

Никога Съединените щати не са обещавали на Москва, че НАТО няма да бъде разширявано и никакъв "дух" на Ялта, видим или невидим, не бива да се търси. В началото на 90-те години на миналия век бяхме свидетели на гигантски по мащабите си промени, каквито рядко са наблюдавани в човешката история. При това без да е водена гореща война. За кратък период се разпадна Съветския съюз и същевременно беше обединена Германия. При наличието на подобни стратегически свръх-задачи, а като се има предвид, че в същия период се водеше и войната в Залива, е нереалистично да се очаква, че Съединените щати и изобщо Запада ще могат да отделят повече внимание на вътрешните преобразования в България.

В същия период започнаха и войните в съседна Югославия. За никаква американска сделка с ръководството на преименуваната комунистическа партия не може и да става дума. Нито пък изобщо има такава западна външно-политическа доктрина. Пожелателното мислене е едно - реалната картина - съвсем различно нещо. А конспиративните теории за някаква "оферта" на Лилов и Луканов, приета от Запада, изобщо не бих коментирал. Още повече, че самият аз бях участник в първото правителство на СДС, най-ожесточено атакувано и оклеветявано от същите тези Лилов и Луканов или техните маши и би ми било много удобно да се включа в общия хор на обвинителите на Запада.

Да, жизнено се нуждаехме от повече разбиране и подкрепа тогава, това е безспорно, но една недалновидна политика не е равнозначна на тайна сделка. А само броени години след това СДС(ОДС) спечели президентските избори и абсолютното мнозинство в Народното събрание. Беше овладяна властта на всички равнища. Какво им са виновни Съединените щати или Западна Европа за липсата на реални реформи? Или за предаването на икономиката в ръцете на номенклатурата? И това ли е част от сделката? А именно повечето от днешните проводниците на тезата за "нова Ялта" заемаха възлови позиции в онези години.

За какъв "дух" на Ялта може да става дума, след като всичките държави в Източна Европа, които някога членуваха във Варшавския пакт, сега са част от НАТО? Всичките тези някогашни московски сателити са в Европейската общност.  

Действително в България все още важни сектори на икономиката, като енергетиката, например, се контролират от Москва. Кога обаче "Нефтохим", най-голямата рафинерия на Балканите, падна в руски ръце? Но говорейки за по-късен етап -  все пак бяха прекратени трите важни за Русия енергийни проекти. Или така нареченият Голям енергиен шлем. И това стана с реалната подкрепа на Запада. Действително съществуват сериозни проблеми в съдебната система, но просто няма как да се очаква Европейският съюз да "назначи" холандски главен прокурор. Процесът е бавен, плутокрацията пречи, но все пак стъпка по стъпка страната върви напред. Разбира се, ще бъде благоприятно ако България получи допълнителна подкрепа. Но тези призиви не бива да се обличат в дрехата на внушенията за обреченост. Нито пък да се фокусира върху "вината" на Запада за неуспеха на българския преход. 

Една от най-важните цели на руската информационна война е да се подкопава доверието в западните политически, икономически, та дори и културни модели. И тази информационна касапница хваща корени в България. Разочарованието от трудния преход се проектира не толкова върху българското задкулисие, колкото върху западните модели. Наблюдава се нарастване на анти-европейските и особено анти-американските настроения. Тези успехи на руската пропаганда в България не бива да се поощряват, като се сипва "ялтенско" масло в руския огън. 

Или с други думи - необходима е безспорно  по-голяма западна подкрепа. Но нека като се призовава към това да не се правят неуместни сравнения между Малта и Ялта, та дори и да се слага  знак за равенство между първите години на промените след падането на Берлинската стена, с първите години на Сталиновия контрол над Източна Европа, довело и до изграждането на същата тази стена.

Убеден съм, че някои анализатори, които високо ценя и нямам никакви основания да подозирам в задни мисли, използват метафората "Малта/Ялта" с искреното желание да предупредят за опасностите пред европейската и атлантическата сигурност. Така е. България изостава от останалите бивши съветски сателите. Но нека политическите коментатори потърсят други изразни средства и исторически сравнения. Защото една от големите опасности в едно демократично общество е чувството, че от нас нищо не зависи. 

Това беше именно оправданието на много интелигентни и способни хора преди 10 ноември, 1989 година, които не поведоха борбата срещу комунистическия режим в България. Всички сме чували през онези години: "От нас нищо не зависи". Или: "Великите сили са се разбрали". Или: "Всеки опит е обречен на провал". Не такова беше обаче кредото на Вацлав Хавел, например. Дали чешкият драматург и по-късно президент не е познавал ялтенските договорки? Или не е знаел за потушаването на унгарското въстание? Но дори след пражката пролет и съветската окупация на Чехословакия той продължи да се бори, а не да се надява единствено и само на Запада. 

Старото българско заболяване - да не си свършим работата сами, а да чакаме някой отвън да ни помогне, води до сурогатна свобода и в политическо, и в икономическо отношение.

Така се стига до обезсърчаване и чувството за обреченост. Хората се отдръпват  от обществения живот, превръщат се във вътрешни емигранти. Ясно съзнавам, че моята теза няма да се хареса на мнозина. Свикнахме да не търсим вината първо в себе си. Просто така е по-лесно, по-удобно, пък и модерният популизъм го изисква. 

Работата е там, че няма по-страшна "Ялта" от кримския синдром в собствените ни глави.

Коментари

Петко Попилиев's picture
Петко Попилиев
Петко п.Илиев

Точно!

Така най-добре се манипулира стадото - като му създаваш усещането, че всичко е решено на друг баир.
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Мне, умнико

Най-добре се манипулирате в стадото, като ви се създаде погрешното убеждение, че сами сте решили това, което се иска от вас. Тогава стадото сте като един. Примери бол.
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Горкият жалък лъжец Мишев

на стари години, вместо да му плащат достойна пенсия от централата на кумира му Алан Дълес, му дават жълти стинки от българския офис - и трябва да ги заработва с фантасмагории. Разбира се, че имаше гаранции. По време на срещите с Горбачов, по-точно на 9 февруари 1990, Джеймс Бейкър, държавен секретар (т.е. външен министър) на САЩ обеща "бронирана гаранция" (iron-clad guarantees), че НАТО няма да мръдне "нито инч на изток". И за да не сме голословни като г-н Мишев, който смята, че лъженето (диво се извинявам, контрадезинформацията) е нещо нормално, ето цитат от един от най-обстоятелствените научни трудове по темата, които г-н Мишев не смята за нужно да чете. Всъщност, вероятно езиковите му познания не му го позволяват. ... [A]rchival evidence indicates that U.S. officials repeatedly offered the Soviets informal assurances—a standard diplomatic practice—against NATO expansion during talks on German reunification throughout the spring, summer, and fall of 1990. Central to this effort was a series of bargaining positions through which the George H.W. Bush administration indicated that Europe’s post–Cold War order would be acceptable to both Washington and Moscow: NATO would halt in place, and Europe’s security architecture would include the Soviet Union. Collectively, this evidence suggests that Russian leaders are essentially correct in claiming that U.S. efforts to expand NATO since the 1990s violate the “spirit” of the 1990 negotiations: NATO expansion nullified the assurances given to the Soviet Union in 1990. Можете да си прочетете цялото изследване, барабар с източниците като питате гугъл за "Deal or No Deal? The End of the Cold War and the U.S. Offer to Limit NATO Expansion"
 's picture

Бобо

обещания на срещи

Абе дежурния герберски трол , ти беше ли на срещата на Джеймс Бейкър , че говориш от единствено число , и вземи малко се поспри , Цецко ще трябва да продава още един апартамент за заплати на такива миндили като тебе , егати и досадника си .
Петко Попилиев's picture
Петко Попилиев
Петко п.Илиев

До чернения рубладжия

Намери и ти кого да цитираш :) Любимецът на руските пропагандни сайтове. Гледам, че росияните са цитирали този смешник в хиляди медии :) Това го открих във всички руски сайтове, където надзърнах. Много ви е яд на Мишев :) "В 1990 году США заверили Москву, что НАТО не станет расширяться на восток. Однако уже вскоре нарушили собственное обещание. По мнению Джошуа Шифринсона, это было логичным шагом, ведь письменного договора не было, и Вашингтон просто воспользовался «стратегическим вакуумом». Впрочем, в нынешней ситуации активность НАТО лучше умерить - чтобы успокоить Россию, советует автор." Жалки сте путинофилите.
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Като за "непутинофил" си

Като за "непутинофил" си служите с доста путинофилски методи. Можете ли да отговорите по същество на аргументите в цитираната статия или единственото, което имате да кажете е, че е цитирана и в Русия? Статията е публикувана в International Security, издание на MIT, солиден научен журнал от солидна, американска институция. За съжаление, изглежда Константин Мишев не е достатъчно интересен автор, за да бъде публикуван там.
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Излишно е да изобличавате Мишев, може само да го ожалите

За него изненадващият край на Студената война беше страшен крах - крах на кариера, на поприще, на служба, заплата и някакъв статус на "борец". Да не говорим, че след онзи крах дойде и фиаското му на "съветник" в кабинета на Димитров, след което изчезна с надеждата да го позабравят. Шансът сега, на стари години, да монетизира новото влошаване на руско-американските отношения сигурно му се вижда като манна небесна. Не е само той, послушайте или прочетете седянките на американските производители на оръжие и неописуемата им радост. Тоя подвид на човечеството от това живее - от ръсенето на лъжи, от раздухването на конфликти и от сеенето на страх.
Milosvala  Emilova's picture
Milosvala Emilova
мокрица

мокрица каза

Който си е със стадно мислене вижте как веднага се разпознава и минути по-късно се изказва. Откакто г-н Мишев пише тук, като влизам в сайта и се сещам за "като си в Рим, прави като римляните". Как неусетно се опънаха едни раделителни линии, че само ГКПП-та му липсват на нашето медийно пространство, а човек започва да се чувства като чужденец и когато чете на български! Смятам, че за призив за борба, текстът е наистина дългичък, но нека да спазим технологията и да отдадем дължимото и на обходните маневри!
Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

И в тая тема фактите са

И в тая тема фактите са "путинофилски" :)))))
 's picture

cos

cos

Г-н Мишев, личи си, че гледате на страната отдалече с замъглени очила. Ако бяхте тук през цялото време, как ли ще си обясните, че всички представителства и управленски персонал на чужди фирми се държат от ченгета, комунета и децата им. А хората, които пострадаха от власта им, бяха още по-подчинени от икономическата им повсеместна власт. А за безразличието на запада е ярко доказателство, че осъдения убиец от комунистически лагер, беше пуснат на свобода веднага след идването на висшия европйски политик Станишев. А единствената жена, която не се отказа да свидетелства за зверствата на комунистите в лагерите, беше убита в собствения и дом по същия начин, както са убивали в лагерите. И ОТ ТОВА НИЩО НЕ ПОСЛЕДВА. Ако неможе да осъзнаете безобразието на сегашната форма на владеене на страната ни, залко за Вас. Но най-вече, жалко за нас.
Злой Путин's picture
Злой Путин
Злой Путин

Всичко очень просто

коммунисты - по-добри от вас, некоммунисты.
 's picture

Димитър Димитров

Вие бихте ли си съборили къщата на главата ?

Горбачов е доказан глупак, но, ако знаеше ,че СССР ще се разпадне и властта ще докопа Путин, сигурно би предпочел китайския път на развитие . Не е трудно да се предвидят действията и мераците на САЩ и техните васали . Дори да е имало договорки , те не биха ги спрели да довършат комунизма и Империята на злото . За да мине мирно прехода в източна Европа те се договориха и това ще излезе от архивите един ден , да няма гонения на вещици и конвергенцията на "Елитите " да протече мирно . Казано по-просто да позволят на комунистическият елит да станат капиталисти , да трансформират тоталитарната държава в нещо като демокрация в свой интерес . За целта трябваше крайните антикомунисти и реваншисти да бъдат отстранени и маргинализирани , да се създаде удобна опозиция и на Запад да не питат откъде са парите на новите милионери , а в страните от бившият социалистически блок да не им търсят отговорност . Прагматичният запад предпочете да се бутне системата и соцлагера като програма мининум, а програмата максимум трябва да ви е ясна , да довършат врагът. Горбачов приема да не се меси и предава част от агентурата на Москва на ЦРУ, досиетата на тези хора се унищожават, а той получава гаранции ,че ще си прави перестройката както намери за добре . Само че не стана така . СССР се разпадна и остана без работа . На власт дойде един пияндурник и се развихри нечуван грабеж. На кого заложи Запада ? Заложи на грабителите , на олигарсите , които са им удобни . Накрая ГКБ пробута свой човек за наследник на Елцин, взе цялата власт и умиращата империя на злото възкръсна . Точно какво са договаряли ЦРУ и КГБ и как са си взаимодействали за да гарантират мирният преход ще се разбере когато архивите се отворят .
 's picture

Димитър Димитров

Истината

Истината винаги излиза наяве, макар и често като удавник .

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.