Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Септември 2016-а.

Народното събрание започва работа с три законопроекта, посветени на... досиетата на Държавна сигурност. Два от тях - на БСП и Велизар Енчев (обявен за щатен служител на ДС), последният подкрепен от АБВ, искат закриване на Комисията по досиетата, макар вариантът на социалистите да е доста по-мек и да не "затваря" докрай  достъпа до тайните на комунистическите служби. Третият е на депутатите Методи Андеев (ГЕРБ) и Мартин Димитров и Петър Славов от Гражданския съвет на Реформаторския блок, които искат разширяване на действащия закон - съдебните заседатели и висши чиновници, които досега не са били част от проверяваните за агентурно минало публични лица, също да минават през Комисията по досиетата.

Въпреки че в т.нар. бивш Източен блок темата почти навсякъде е затворена, а в повечето страни, последна беше Румъния, има и функционираща лустрация, у нас темата все още възпалява и левицата, и десницата. 

Дискусията в залата започна вчера, а днес беше гласуването. В крайна сметка се прие само проекта на Методи Андреев, срещу който гласуваха само 40 депутати - предимно от БСП, АБВ, "Атака" и самия Енчев. Проектите на независимия депутат и на БСП събраха под 40 гласа "за", като този на социалистите не привлече депутатите от АБВ, които предпочетоха крайният вариант на Енчев. За предложенията на последния обаче изненадващо се появи и 1 глас "за" от ГЕРБ. Предстои да се разбере чий е бил от разпечатката на поименното гласуване. Според избраници можело да е въпрос на грешка.

Дискусията днес започна с депутата Светослав Белемезов от партията на бившия президент (2002-2012) Георги Първанов (секретен сътрудник "Гоце" според Комисията по досиетата). Той обясни, че законът е "абсолютно ненужен и вреден", възпирал кариерното развитие на качествени хора, бил дискриминационен и възпрепятствал правото на труд. Не стана ясно откъде идват заключенията, тъй като в България няма лустрация - Конституционният съд я отменя в първия закон за досиетата, писан от ОДС. Единственият лустрационен текст, останал някъде, е в самия закон за досиетата, спроед който агенти и служители на ДС нямат право да са членове на органа. Всички други опити за органичение са отменяни от КС. 

Думата след него взе Методи Андреев. В 20-минутна реч той обясни, че досиетата са "българският Шопенхауер" - заради концепцията на философа за истината в три фази - осмиване, отричане и накрая - приемане като самоочувидна. Депутатът припомни кой точно иска закриване на комисията по досиетата - АБВ, където е агент "Гоце", заедно с Румен Петков, който като вътрешен министър злоупотребил с архивите... Той все пак похвали БСП, които осъзнали нуждата от разкриване на досиетата, но по чудомировски - "Покаянието на лицемера е също така лицемерие". Заради тези думи и споменаването на хора, които са били свързани с комунистическите служби, председателката на парламента Цецка Цачева му направи забележка. 

Андреев прочете и стенограма от пленум на ЦК на БКП при създаването на Държавна сигурност, в която самият Тодор Живков обяснява, че ДС ще е подчинена на КГБ. Целта на депутата - да докаже, че комунистическите тайни служби не са работили за националната сигурност на България.

В отговор на трибуната излезе агент "Радулов", части от чиито досие Андреев прочете. Става дума за депутата от БСП Таско Ерменков.

"Това, което направи уважаемият преди мен говорещ, е доказателство защо тази комисия трябва да бъде закрита", каза той и обясни, че се вадят страници, които нямат връзка с цялостната кариера на служителите. 

Лидерът на НПСД и депутат от Реформаторския блок Корман Исмаилов пък отбеляза, че българските турци са сред силно засегнатите от тормоза на Държавна сигурност, но от ДПС в залата има само двама-трима души, докато се обсъждат текстовете.

 

Коментари

Нагла кремълска сган! Колеха

Нагла кремълска сган! Колеха и бесиха без съд и присъда, а дори да не знаем кои са? Да, бе! Въпросът е защо има още десетки хиляди честни и бедни хорица, които продължават да гласуват за тази паплач.
 's picture

Captain America

Веднага ти отговарям.

Отнета воля, липса на критично мислене, въобще цяло поколение докарано до инфантилност. Национализация, Колективизация, Десетки хиляди убити и хвърлени в затвори и лагери, Фалити

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.