Септември 2016-а.

Народното събрание започва работа с три законопроекта, посветени на... досиетата на Държавна сигурност. Два от тях - на БСП и Велизар Енчев (обявен за щатен служител на ДС), последният подкрепен от АБВ, искат закриване на Комисията по досиетата, макар вариантът на социалистите да е доста по-мек и да не "затваря" докрай  достъпа до тайните на комунистическите служби. Третият е на депутатите Методи Андеев (ГЕРБ) и Мартин Димитров и Петър Славов от Гражданския съвет на Реформаторския блок, които искат разширяване на действащия закон - съдебните заседатели и висши чиновници, които досега не са били част от проверяваните за агентурно минало публични лица, също да минават през Комисията по досиетата.

Въпреки че в т.нар. бивш Източен блок темата почти навсякъде е затворена, а в повечето страни, последна беше Румъния, има и функционираща лустрация, у нас темата все още възпалява и левицата, и десницата. 

Дискусията в залата започна вчера, а днес беше гласуването. В крайна сметка се прие само проекта на Методи Андреев, срещу който гласуваха само 40 депутати - предимно от БСП, АБВ, "Атака" и самия Енчев. Проектите на независимия депутат и на БСП събраха под 40 гласа "за", като този на социалистите не привлече депутатите от АБВ, които предпочетоха крайният вариант на Енчев. За предложенията на последния обаче изненадващо се появи и 1 глас "за" от ГЕРБ. Предстои да се разбере чий е бил от разпечатката на поименното гласуване. Според избраници можело да е въпрос на грешка.

Дискусията днес започна с депутата Светослав Белемезов от партията на бившия президент (2002-2012) Георги Първанов (секретен сътрудник "Гоце" според Комисията по досиетата). Той обясни, че законът е "абсолютно ненужен и вреден", възпирал кариерното развитие на качествени хора, бил дискриминационен и възпрепятствал правото на труд. Не стана ясно откъде идват заключенията, тъй като в България няма лустрация - Конституционният съд я отменя в първия закон за досиетата, писан от ОДС. Единственият лустрационен текст, останал някъде, е в самия закон за досиетата, спроед който агенти и служители на ДС нямат право да са членове на органа. Всички други опити за органичение са отменяни от КС. 

Думата след него взе Методи Андреев. В 20-минутна реч той обясни, че досиетата са "българският Шопенхауер" - заради концепцията на философа за истината в три фази - осмиване, отричане и накрая - приемане като самоочувидна. Депутатът припомни кой точно иска закриване на комисията по досиетата - АБВ, където е агент "Гоце", заедно с Румен Петков, който като вътрешен министър злоупотребил с архивите... Той все пак похвали БСП, които осъзнали нуждата от разкриване на досиетата, но по чудомировски - "Покаянието на лицемера е също така лицемерие". Заради тези думи и споменаването на хора, които са били свързани с комунистическите служби, председателката на парламента Цецка Цачева му направи забележка. 

Андреев прочете и стенограма от пленум на ЦК на БКП при създаването на Държавна сигурност, в която самият Тодор Живков обяснява, че ДС ще е подчинена на КГБ. Целта на депутата - да докаже, че комунистическите тайни служби не са работили за националната сигурност на България.

В отговор на трибуната излезе агент "Радулов", части от чиито досие Андреев прочете. Става дума за депутата от БСП Таско Ерменков.

"Това, което направи уважаемият преди мен говорещ, е доказателство защо тази комисия трябва да бъде закрита", каза той и обясни, че се вадят страници, които нямат връзка с цялостната кариера на служителите. 

Лидерът на НПСД и депутат от Реформаторския блок Корман Исмаилов пък отбеляза, че българските турци са сред силно засегнатите от тормоза на Държавна сигурност, но от ДПС в залата има само двама-трима души, докато се обсъждат текстовете.