"Постигнахме наистина много голям напредък, така че имаме всички основания за оптимизъм".

Това изречение на лидера на ДСБ Радан Кънев трябваше да обобщи резултатите от неофициалната среща на лидерите на Реформаторския блок днес. Оптимизъм изрази и шефът на щаба от ДБГ Найден Зеленогорски, но като цяло имаше нещо като обет за мълчание. Това бе и единствената информация след сбирката, след като през деня коалицията изглеждаше пред сериозен трус. Рано сутринта лидерката на ДБГ и вицепремиер Меглена Кунева открито нападна Кънев в интервю за Би Ти Ви и защити действията на премиера Бойко Борисов по отношение на Турция и външната политика.

Буквално минути по-късно Кънев прочете декларация за старта на новия политически сезон, обявена в последния момент като изявление на опозиционната част от групата, в която оценката за външнополитическите маневри на властта в последните седмици не е никак ласкава. са меко казано неласкави.

По информация на Клуб Z до сутринта е имало вариант за обща декларация с общо послание - опозиционерите да посмекчат тона, а в проекта да се включат законодателните приоритети, но в крайна сметка нямало съгласие, най-вече между ДСБ и ДБГ.

Публичните разногласия накараха повечето политици от РБ, които до вторник бяха по-скоро оптимисти, че коалицията ще има кандидат-президентска двойка, да изразят съмнение накъде отиват нещата. Появи се и странна дезинформация, че Кънев щял да обяви, че ще издига самостоятелно номинация още днес, но тя бе опровеграна от събитията впоследствие.

Междувременно Клуб Z научи какви са резултатите от онлайн допитването на страницата на СДС за припознаването на четирите номинации в РБ за президент. Според гласувалите най-разпознаваем е депутатът Гроздан Караджов, следван от общинския съветник и бивш министър Трайчо Трайков - и двамата от Гражданския съвет на РБ. Трети е номинираният от ДБГ Велислав Минеков, който от своя страна постави условие към партията и Блока да се разграничи от ГЕРБ, ако той ще е кандидатът им. Съби Събев - генералът, номиниран от БЗНС, е вероятният вицепрезидент в евентуална двойка, въпреки че министър Николай Ненчев е изразител на тезата РБ и ГЕРБ да се явят заедно. Самият той на предишна среща обаче бил заявил, че ще се съобрази с общо решение в РБ, ако има такова. 

Според запознати с хода на преговорите ДБГ продължават да настояват за Минеков, въпреки заявките му по отношение на ГЕРБ. Той обаче със сигурност не получавал подкрепа от сините. Караджов, който се явява фаворит на СДС сред номинираните, е "напълно неприемлив" за партията на Меглена Кунева. Ш налага вето над номинацията, както преди това направи лидерът на СДС Божирад Лукарски с кандидатурата на Димо Гяуров.

Събев е готов да е вице и по това спор до момента няма. Така най-вероятният вариант остава Трайчо Трайков с вице ген. Събев.