Гюленисткото движение е създадено по подобие на мормонската църква и сциентолозите в САЩ. И трите са изцяло дело на ЦРУ. Това заяви турският прокурор Зафер Дур от Измир.

Той разследва финансовите връзки на Гюлен и твърди, че по своята организационна структура те са същите като на мармоните и на сциентолозите.

"ЦРУ създаде и организира тези секти, за да промени общественото съзнание", обяви Дур, четейки от предварително подготвен текст, съобщи "Хюриет".

Системата на Гюлен да изгражда училища, болници, политически групи, технологични и културни центрове е абсолютно същата като на църквите на мормоните и сциентолозите, продължи обвинителят. 

Няма как 75-годишният Фетхуллах Гюлен, който има само начално образование, да изгради такава широка и мощна организация и да инфилтрира хора в държавните институции сам-самичък. Без международна подкрепа той не би могъл да открие училища в 160 държави по цял свят, коментира прокурорът.

Преди години разследващи журналисти стигнаха до извода, че гюленисти работят за чуждестранни разузнавателни централи като американското ЦРУ, английската МИ16 и германското шпионско ведомство БНД, припомни Зафер като добави, че трима много известни репортери са били убити заради проучването.