Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Кучетата разбират не само тона на хората, но и значението на някои думи, установи изследване, публикувано в престижния научен журнал ""Science", съобщи британският в. "Индепендънт".

За пръв път екип от учени в Унгария обучили 13 кучета да лежат доброволно и неподвижно в ядрено-магнитен резонанс. Това позволява да се наблюдава изключително точно какво става в техните мозъци, докато изследователите им говорят. И установили, че в сивото вещество на кучетата езикът се обработва по подобен начин като в човешкото, като дясната част възприема емоциите, а лявата - значението.

Само когато двете части на мозъка били на едно мнение за похвала, кучето реагирало наистина радостно.

"По време на възприемане на речта, човешкият мозък прави ясно разпределяне на задачите - лявото полукълбо има за основна задача да обработва значението на думите, дясното - да обработва интонацията. Мозъкът не само прави отделен анализ върху това какво е казано и как е казано, но и интегрира двата типа информация, за да стигне до общото значение. Нашите изследвания предполагат, че и кучетата могат да правят това с много подобен механизъм", обясняма водещия изследването д-р Атила Андикс.

В хода на изследването учените са казвали неща като "добро куче", "браво!", първо като похвала, после същите думи с неутрален тон, и накрая случайни думи и изрази с интонация на похвала. 

Скенерът показва, че лявото полукълбо на кучешкия мозък се активира, когато чуят думи, които имат смисъл за тях, но не и когато са случайни и безмислени. Дясното полукълбо се активирало, когато чували похвална интонация.

Но системата за възнаграждение - тази, която реагира на приятни усещания като галене, секс и вкусна храна - се активира само когато чуват похвални думи с похвална интонация. Единствено тогава са истински щастливи от похвалата.

Коментари

Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

това не е тайна за хората, които живеят с кучета

а и отдавна знаем, че кучетата са по-интелигентни от, например, журналята. какво друго е ново, че небето е синьо, а водата - мокра?

"Всеки знае"

Може би разлика между "ЕЖК" ("отдавна знаем") и научно изследване?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.