Единна електронна платформа ще обедини данните във всички търговски регистри на страните от ЕС, като поребителите ще могат да правят безплатни справки чрез общ интернет портал. Това предвижда европейската директива 2012/17/ЕС за взаимното свързване на търговските регистри, става ясно от промени в Закона за търговския регистър, предложени за обществено обсъждане на сайта strategy.bg.

Взаимното свързване на търговските регистри ще улесни сътрудничеството между търговците, ще намали бариерите пред трансграничната стопанска дейност и ще редуцира административната тежест, особено за малките и средните предприятия, гласят мотивите към предложените промени. 

Директива 2012/17/ЕС предвижда взаимното свързване на търговските регистри чрез създаването на европейска централна платформа, чрез която да се предава информация от всеки един от регистрите на държава-членка до компетентните регистри на друга държава-членка в стандартен формат за съобщения и на съответната езикова версия.

Срокът за въвеждане на изискванията в националните законодателства е до 7 юли. Но ще има доста време докато станат възможни единните справки. Очаква се връзката между търговските регистри на отделните държави да се осъществи чак през 2017 г.