„Очакваме от новия концесионер да осигури модерни технологии, безопасни условия на труд и по-високи заплати”.

Това заяви македонският премиер Емил Димитриев при откриването на добива в оловно-цинковата мина Злетово, взета на концесия от „Минстрой холдинг”.

Събитието в неделя съвпадна с Деня на миньора в югозападната ни съседка.

Куриозното е, че средната работна заплата в Македония, която не е в Европейския съюз, е по-висока от тази в България. Македонската статистика отчита 32 637 денара (бел. ред. - 1038 лв. в българска валута) брутно месечно възнаграждение в страната към юни 2016 г. А Националният статистически институт дава 936 лв. средна заплата у нас за същия месец на тази година.

Концесиите

Мажоритарен собственик на „Минстрой холдинг” е Николай Вълканов. Тази година дружеството спечели концесии за два рудника в Македония. През октомври т.г. предстои да тръгне добив и в Тораница до Крива паланка. Българската компания ще инвестира 20 млн. евро в съседната държава. До момента са наети 300 миньори, като се очаква броят им да достигне 1000.

Злетово е един от най-старите рудници в Македония, намира се в източната община Пробищип. Местните медии в типичен стил отбелязват, че първите сведения за дейността на мината са от втори век след новата ера (Клуб Z се извинява на читателите си, че няма достъп до тези архиви).

По време на Втората световна война обектът бил експлоатиран от германската армия, а през 90-те години е затворен.

На церемонията в Злетово присъстваха българският министър на енергетиката Теменужка Петкова, македонският вицепремиер Владимир Пешевски, икономическият министър Дритон Кучи и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, бивш министър-председател.

Минният сектор в Македония дава 1,5% от брутния вътрешен продукт на страната и осигурява заетост на 13 000 души.

За инвеститора

В България „Минстрой” разработва шест находища – „Върба-Батанци”, „Крушев дол”, „Петровица”, „Мързян”, „Гюдюрска” и „Андроу-Шумачевски”. В тях са заети повече от 2000 служители, съобщи Теменужка Петкова. По думите й от началото на 2013 г. до средата на 2016 г. групата на „Минстрой“ е внесла в бюджета над 1,5 млн. лева под формата на концесионни плащания.