И правителствените сили в Сирия, и "Даеш" ("Ислямска държава") са използвали химически оръжия.

Такива са заключенията на съвместно едногодишно разследване на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), предаде Ройтерс. Агенцията е получила достъп до документа.

В доклада се твърди, че правителствените сили са извършили две атаки с отровен газ. А бойците от "Дае" са използвали иприт.

ООН и ОЗХО разследвали с единодушното одобрение на съвета за сигурност 9 атаки в 7 района на арабската република. При осем от тези нападения бил използван хлор. Разследването не могло да стигне до категорични заключения за 6 от случаите. Три от тях обаче били допълнително разследвани.

Идната седмица докладът ще бъде представен в Съвета за сигурност. И тогава се очаква противопоставяне между петте постоянни членки, отбелязва Ройтерс. От едната страна се очаква да бъдат Русия и Китай, които са против санкции срещу Сирия. А в другия лагер са САЩ, Великобритания и Франция.

Разследването установило, че има достатъчно информация, за да се стигне до извода, че хеликоптери на Сирийските арабски военновъздушни сили хвърлили контейнери, изпуснали отворни вещества на 21 април 2014 г. в гтрад Талменес и на 16 март 2015 г. в Сармин. И при двете атаки бил използван хлор.

Сирийското представителство в ООН засега не е отговорило на молбата на Ройтерс за коментар.

Станало ясно също така, че има достатъчно информация, че "Даеш" е "единствената сила, която е в състояние и има възможностите, мотивите и средствата да използва серен иприт в град Мареа на 21 август 2015 г."

Режимът на Башар Асад се съгласи да унищожи химическите си оръжия през 2013 г. след споразумение, изготвено с посредничеството на Русия и САЩ. Съветът за сигурност го подкрепи с резолюция, според която при неизпълнение, включително при неразрешен трансфер или използване на химически оръжия от страна на когото и да било в Сирия ще прибегне до мерки в съответствие с глава 7 от Хартата на ООН. А тя предвижда наказания, сред които налагане на санкции и иползване на военна сила.

На 2 август 2016 г. от Сирийската гражданска защита съобщиха, че хеликоптер е хвърлил контейнери с хлор. Атаката причини смъртта на 7 души. Над 20 пострадаха. Районът е контролиран от бунтовници и се смята, че атаката е на правителствените сили. Няма обаче категорични доказателства.

Москва обаче обвини бунтовниците. Говорителката на руското външно министерство Малия Захарова нарече "животни" бойците от групировката "Нуредин аз Занки".

Говорителката на руското външно министерство Малия Захарова тогава обвини умерената групировка "Нуредин аз Занки" и заяви:

"Тези животни, използващи отровни вещества срещу мирното население, са подкрепяни от САЩ."

В доклада на ООН и ОЗХО обаче не е описана атаката от тази година.