Русия обвини умерената опозиция в Сирия в атака с химически оръжия наа 2 август в Алепо.

Говорителката на руското външно министерство Малия Захарова нарече "животни" бойците от групировката "Нуредин аз Занки".

ХЕЛИКОПТЕР ПУСНАЛ ВАРЕЛИ С ХЛОР В СИРИЯ?

За атаката с хлор бе съобщено почти веднага след извършването й. Досега обаче не бе посочен конкретен неин автор. Никой не е поел и отговорност.

Хлорът причини смъртта на 7 души. Други 20 бяха приети в болница с изгаряния и заатруднено дишане.

Нападението бе извършено близо до мястото, където на 1 август бе свален руски военен хеликоптер. За това Русия обвини ислямистите от Фронта "Фатех аш Шам".

КАКВА МИСИЯ Е ИЗПЪЛНЯВАЛ СВАЛЕНИЯТ РУСКИ ХЕЛИКОПТЕР?

Ето как коментира атаката с хлор Мария Захарова в профила си във фейсбук:

"Отговорността за това престъпление срещу цивилното население е на "умерената" групировка "Нуредин аз Занки", която преди вече неведнъж бе обвинявана в многобройни убийства на деца и жени в неконтролирани от "опозицията" квартали на Алепо. Тези животни, използващи отровни вещества срещу мирното население, са подкрепяни от САЩ."

Руският Център по помиряване на враждуващите страни в Сирия информирал за инцидента американската страна.

Захарова прикани западните медии да не мълчат за химическите оръжия на опозицията в Сирия.

САЩ смятат "Нуредин аз Занки" за умерена опозиционна групировка, за която важи обявеното спиране на огъня. Русия обаче смята бойците й за помагачи на терористите от "Даеш" ("Ислямска държава").

Москва разполага с данни, че терористите в Сирия имат индустриални мощности за производство на отровни вещества. Това заяви пред Интерфакс Михаил Улянов, шеф на Отдела за неразпространение и контрол над въоръженията в руското Министерство на външните работи.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тоунър съобщи, че неговото ведомство засега няма информация по въпроса.