Не се кахърете с 65-ото място на България в класирането по медали на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Всъщност сме на първо място, като част от Европейския съюз.

Това е факт, ако се вярва на акция от страна на Европейския парламент, който обедини медалите на всички страни от ЕС и постави съюза под №1 с 331 медала, от които 109 златни, 110 сребърни и 112 бронзови. САЩ са далеч назад със своите 121 отличия, следват Китай, Русия, Япония, Австралия и т.н.

Направени са графики, които се постват в социалните мрежи, пращат се по мейли, вървят честитки...

Тази "статистика" обаче е изцяло неофициална и дори пропагандна. На първо място не ЕС, а Международният олимпийски комитет организира олимпийските игри и съответно прави класирането по медали. Там се зачита подреждането на суверенни държави, а не на съюзи. Ето истинското класиране:

Класирането на европарламента е некоректно, защото за всеки спорт на олимпийските игри се дават квоти - според ранглисти (тенис, бадминтон), покриване на нормативи (индивидуални спортове), квалификации (футбол, баскетбол, волейбол, хандбал, водна топка и т.н.). Отделно от това има лимит. Ямайка, например, не може да отиде с повече от трима спринтьори на 100 и 200 м в леката атлетика, независимо че може и 10-има да са покрили норматива. Ограничението идва от международната федерация. 

Това е причината в САЩ да си правят квалификации в спортове като плуването и леката атлетика, от които взеха един куп отличия. Състезателите, получили квоти, които се класират на първите три места на въпросните квалификации, отиват на олимпиада. Останалите си остават у дома.

В тениса също има максимална бройка - до четирима на сингъл, които могат да представят една страна. От тези, на които ранглистата дава право на участие - първите 56. Това е причината Цветана Пиронкова, например, да получи право да замине за Рио. А беше след 56-о място.

Докато "класацията" на Европейския парламент най-малкото нарушава квотния принцип.

По същата логика ЕС спечели европейското по футбол във Франция, като на финала ЕС (Португалия) победи ЕС (Франция) с 1:0. Страни като Русия, Албания, Швейцария, Турция, Украйна и Исландия са играли срещу ЕС на шампионата това лято. Поне се бориха храбро - особено исландците.