Равини от ултра ортодоксалната еврейска секта "Сатмар" обявиха, че жените не трябва да ходят в университет, установил британският в. "Индепендънт". Равините от хасидската секта предупреждават, че висшето образование за жените е "опасно".

"Напоследък стана нова мода момичета и омъжени жени да се борят за дипломи в специално образование. Някои ходят на уроци, други учат онлайн. И затова искаме да кажем на родителите им - това е срещу Тората. Ще бъдем много строги за това. На нито едно момиче от нашето училище не е позволено да учи и да вземе диплома. Това е опасно. Момичетата, които не спазят това правило, ще бъдат изгонени. Също така, ние няма да предлагаме работа на момичета, които са били в колеж и са получили диплома. Трябва да пазим училището ни безопасно, не можем да позволим светски влияние в нашето свещено обкръжение", пиша на иврит равините от сектата.

Декретът идва от централа на сатмарци в Ню Йорк и ще важи за всички последователи по света. Това е най-голямата хадитска секта, членовете й наброяват близо 120 000 души, от които 30 000 живеят във Великобритания, отбелязва "Индепендънт".

Те са сред най-радикалните евреи, които смятат, че вярващите не трябва да имат много връзка с модерния и светския свят. За разлика от реформистите, които смятат, че част от принципите на юдаизма са исторически и културно обусловени и могат да бъдат отхвърлени в наши дни, според хадитите Тората, Мишната и Талмуда са единствена и неизменна религиозна норма.