Всичко, което има начало, има и край. За емблематичните софийски хотели кризата приключи с малки изключения.

„Радисън”, „Хилтън”, „Маринела” (бивш „Кемпински”) и „Гранд хотел София” са вдигнали приходите си през 2015 г., като единствено „София хотел Балкан” (със старо име „Шератон”) отбелязва лек спад под влияние на гръцката криза.

Най-оборотният туристически обект в столицата е „Хилтън”. Мениджмънтът е постигнал 6% ръст на приходите през м. г. до 15,33 млн. лв. Загубата от 0,47 млн. лв. през 2014 г. е преодоляна и «Хилтън» приключва с 1,369 млн. лв. печалба.

В последните години имотът зад НДК смени на два пъти собственика си, като първо бе купен от Спас Русев, а после от основателите на «Винпром Пещера».

Второто място по оборот е за «София хотел Балкан». За 2015 г. постъпленията са 14,63 млн. лв спрямо 14,92 млн. лв. година по-рано. Печалбата на обекта, собственост на гръцката фамилия Даскалантонакис, обаче се увеличава почти двойно до 2,1 млн. лв. Причината е в по-малките финансови разходи за покриване на заеми.

Като публично дружество бившият «Шератон» подава детайлна информация за дейността си. От нея става ясно, че реализираните нощувки намаляват за година от 45 292 до 41 370.

Най-многобройни са посетителите от САЩ – с 4346 преспивания през 2015 г. Клиентите от Гърция също са значителен дял от нощувките – 3832, но те намаляват с 10%  спрямо предходния период. От управата отбелязват, че това се дължи на проблемите в гръцката икономика (бел. ред - които ескалираха през 2015 г.).

На обратния полюс е тенденцията при бизнес гостите от Великобритания – броят на техните нощувки отбелязва значителен ръст от 14% до 3309 за цялата 2015 г. Добри продажби има и на пазарите в Израел, Италия и Германия.

Новите собственици на Японския хотел – пловдивската фамилия Арабаджиеви – бързо са успели да подобрят финансовите резултати. След като придобиха х-л „Кемпински” в края на 2014 г., те вдигнаха приходите му с 10% до 14,57 млн. лв. за 2015 г. Загубите от последните години са преодолени и обектът, чието ново име е „Маринела”, има солидна печалба от 2,7 млн. лв.

Друг централен хотел – „Радисън”, също се радва на повече гости и отлична запълняемост. Приходите се вдигат от 9,537 млн. на 11,188 млн. лв., като само постъпленията от нощувки са 7 млн. лв.

Заетостта на «Радисън» е 75% за 2015 г., което е много добро ниво на фона на 65-67% при другите петзвездни софийски хотели.

В края на тази година изтича договора за управление с международната компания „Резидор” и от 2017 г. хотелът ще бъде поет от друг международен оператор и ще действа под марката „Интерконтинентал”.

„Радисън” е собственост на бизнесмена Спас Русев, като от скоро време в управата има представител и на „Галакси инвестмънт груп”. Това е дружеството за инвестиции в недвижими имоти на Антон Щерев и Атанас Петров, основатели на „Винпром Пещера”.

„Гранд хотел София” е другият столичен хотел, който преминава границата от 10 млн. лв. годишен оборот. За м. г. приходите на обекта са 10,3 млн. лв. спрямо 9,95 млн. лв. година по-рано.

Собственици на сградата са основателите на строителната компания НИКМИ Милчо Благоев и Николай Козанов. През годините имаше силен интерес за закупуване на „Гранд хотел София” – и от местни и от чуждестранни инвеститори, но до сделка не се стигна.