Вероятността ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) да имат общ кандидат-президент все още съществува. Това заявиха пред Клуб Z представители на Блока. Ако това се случи обаче, то формулата няма да бъде кандидат-президент от ГЕРБ и кандидат-вицепрезидент от РБ, а ще има преговори между двете формации за излъчване на независим кандидат, който да бъде подкрепен.

Няма коментар дали наистина ГЕРБ биха били склонни на този вариант, като се има предвид, че именно това бе първоначалната идея на реформаторите, които на няколко пъти предложиха на хората на Бойко Борисов обсъждането й.

Преди няколко дни лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че формулата кандидат-президент от ГЕРБ и кандидат за вицепрезидент от ДСБ или Реформаторския блок е категорично неприемлива. Но многозначително припомни, че от ДСБ на няколко пъти са предлагали на ГЕРБ българските формации, които членуват в ЕНП да подкрепят заедно общи независими кандидати. Това обаче не било прието.

В ГЕРБ все пак още обмисляли възможност за общ кандидат с РБ, тъй като според техни вътрешни социологически прочувания не им достигат около 100 хил. гласа, за да спечелят изборите още на първи тур. А реформаторите на няколко поредни избора показаха потенциал от около 300 хил. гласа.

Ако все пак реформаторите се явят самостоятелно, то фаворитите за техен кандидат за трима - Гроздан Караджов, Трайчо Трайков и Велислав Минеков. Искането на Минеков за президентските  избори да бъде приета декларация, която разграничава РБ от правителството обаче е създало напрежение в коалицията. Две от основните партии в Блока - СДС и ДБГ продължават да бъдат част от управлението.

За обща двойка на ГЕРБ и Реформаторите активно лобира военният министър Николай Ненчев, който е и лидер на БЗНС. На едно от последните заседания на Изпълнителния съвет на Блока Ненчев дори заяви, че реформаторите узряват за подобна идея. В лобирането се включи и външния министър Даниел Митов, който пък се е аргументирал пред реформаторите с неспокойната международна обстановка и нуждата от политическа стабилност у нас. Според запознати СДС и ДБГ са по-склонни на общ кандидат с ГЕРБ.