Имаме всички аргументи да подкрепим генерал Румен Радев, защото той е една силна убедителна кандидатура Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов преди заседанието на Националния съвет на партията.

"Генерал Радев е убедителна кандидатура като професионалист, като гражданин, като голям български патриот, като човек. С други думи – печеливша кандидатура. Това е една кандидатура равно отдалечена и равно приближена, кандидатура на една коалиция, която е равностойна от много силни партии, доказали че могат да правят добре избори. Генерал Радев е кандидатура, която може да обедини не само нас, но и голяма част от българското общество", каза Първанов.

Самият ген. Радев, който до скоро бе шеф на ВВС също присъства на форума.

"Тук съм, за да обсъдим възможностите за една по-широка коалиция. Както знаете в тази битка всеки глас е важен. В края на краищата целта е да работим всички за България. Аз се целя във всички българи, които мислят за България. Една България здраво стъпила на националните си интереси, лоялен член на НАТО и ЕС, със самостоятелна и активна външна политика", заяви бившият шеф на ВВС.

Малко по-късно Първанов съобщи, че Националният съвет на АБВ е гласувал номинацията на ген. Радев. Той изтъкна, че над 25 души са участвали в дискусията по време на заседанието, като е имало много въпроси към генерала.

"Гласувахме номинацията за президент на предстоящите избори от името на партия и коалиция АБВ. Това е ген. Румен Радев. Това е номинация и кандидатура на широка лява, патриотична, центристка коалиция, която вече в значителна степен се оформя. Имаме мандат от Националния съвет да подготвим споразумение с "БСП лява България", за си разменим текстове и да подпишем едно такова споразумение за организацията и характера на предизборната кампания, както и да проведем разговор по всички въпроси, които за сега още не са напълно решени", каза Първанов.

От АБВ били удовлетворени от хода на преговорния процес и от консолидацията около кандидатурата на генерала. Според бившия президент има основания да се очаква значителен успех и убедително представяне на президентския вот.

"Съзнаваме, че има още много работа, в това число и да убедим скептиците в лявото пространство. Тенденцията е позитивна и за сега нашият кандидат се очертава като фаворит за предстоящите избори", добави лидерът на АБВ.