"Има нарушение в издаването на строително разрешително в столичния квартал "Младост 1". Районният архитект е пропуснал да уведоми "Топлофикация".

Това заяви столичната кметица Йорданка Фандъкова пред бТВ. Така тя коментира плановете на мястото на детска площадка да се появи нова сграда. Те предизвикаха протести и доведоха до оставката на районния кмет на "Младост" Цвета Авджиева.

Фандъкова допълни, че "Топлофикация" е подала искане за отмяна на разрешението за строеж. Тя поясни, че трябва да се търси трайно решение по отношение на собствеността на тези терени. Кметицата на София благодари на жителите на квартала за разговорите, които е имала с тях, но изтъкна, че всеки случай със застрояване е различен.

"Решенията в такива ситуации са две – или да се намери подходящ терен, който да се даде на собственика като обезщетение, или да се започне процедура по отчуждаване, но всичко това става със средства на общината", каза Фандъкова.

Тя призна, че не навсякъде има добре изградени велоалеи. По повод новата велоалея на бул. "Витоша" от НДК до Южния парк, която удължава трасето на велосипедистите, кметът каза, че ако вело организациите имат предложения за нея и трасето й, може да се направят корекции.

По повод хотел "Маринела" (Японския хотел) в София Фандъкова коментира, че предвидените промени са незаконни и разрешението за строеж е отменено. Кметът на "Лозенец" е предоставил на прокуратурата незаконно издаденото разрешение за строеж. Другият проблем било искането за строителство на 1-етажна сграда на мястото на тенис кортове.

Фандъкова каза, че преди няколко дни е било получено становище от Министерство на културата, че Японският хотел не е паметник на културата. Очаква се главният архитект на съоръжението да обжалва това решение.